Cum funcționează vaccinul AstraZeneca, cel de-al treilea aprobat la nivelul Uniunii Europene

Zilele trecute, Comisia Europeană a a decis acordarea autorizației condiționate de punere pe piață a celui de-al treilea vaccin împotriva COVID-19. Este vorba despre vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford, care primise deja avizul Agenției Europene a Medicamentului.

Vaccinul AstraZeneca este diferit de celelalte două vaccinuri folosite în prezent în UE, de la Moderna și Pfizer, care folosesc tehnologia ARN mesager.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca/Oxford este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Există și alte vaccinuri aflate în curs de dezvoltare bazate pe această tehnologie  împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, aceste tipuri de vaccinuri utilizează un alt virus, în cazul vaccinului AstraZeneca un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2.

“Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Adenovirusul utilizat pentru dezvoltarea vaccinului AstraZeneca nu infectează în mod normal oamenii, este izolat de la cimpanzei, și este modificat astfel încât să își piardă capacitatea de a se multiplica.

La fel ca și în cazul vaccinurilor pe bază de ARN mesager, unul dintre avantajele majore este timpul scurt necesar pentru dezvoltare și producție”, transmite CNCAV.

Potrivit datelor existente în prezent, eficiența acestui vaccin la persoanele ce au primit ambele doze este calculată la 59.5%, începând cu 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin, dar este posibil ca protecția optimă să nu fie atinsă până la 15 zile după cea de-a doua doză. Durata protecției conferite de vaccin este în curs de evaluare.

“Studiile clinice nu au permis estimarea eficacității la persoanele cu vârstă peste 55 ani. Doar 13% dintre participanții la studiu au avut vârsta peste 65 de ani și doar 2.8% peste 75 de ani. Persoanele vârstnice au fost înrolate mai târziu iar numărul mic de cazuri de COVID-19 acumulate până în momentul autorizării nu a fost suficient pentru a permite calcularea cu certitudine a eficacității în aceasta populație. Rezultate suplimentare din studiile clinice aflate în derulare ar putea clarifica această situație pe viitor”,  mai arată CNCAV.

Informații utile despre vaccinul AstraZeneca

Ce reacții adverse au fost observate în studiile clinice?

Cele mai frecvente reacții adverse raportate au fost:

  • durere la locul injectării
  • dureri de cap
  • oboseală
  • dureri musculare și articulare
  • febră
  • frisoane
  • greață

Majoritatea reacțiilor adverse au ușoare sau moderate și au dispărut în câteva zile de la vaccinare. Comparativ cu prima doză, reacțiile adverse după cea de-a doua au fost mai ușoare și mai puțin frecvente.

Ce contraindicații are?

Vaccinul AstraZeneca este contraindicat persoanelor cu hipersensibilitate cunoscută la una dintre substanțele ce intră în compoziția sa. De asemenea, în cazul în care la prima doză survine o reacție anafilactică, este contraindicată administrarea celei de-a doua doze. Se recomandă amânarea vaccinării în cazul persoanelor care prezintă semne și simptome de boală acută. După vaccinare se recomandă monitorizare timp de cel puțin 15 minute.

Cum se administrează?

Vaccinul se administrează intramuscular și sunt necesare două doze pentru imunizare, intervalul recomandat dintre cele două doze fiind de 4-12 săptămâni.

Câte doze are și cum se stochează?

O doză are 0.5mL și vaccinul va fi formulat în flacoane cu 8 sau 10 doze, stocat la o temperatură de 2-8 grade C, cu un termen de valabilitate de 6 luni.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea