Cum poate fi descoperit în stadiu incipient cancerul pancreatic. Medicul Cezar Stroescu: „Sunt anumite boli care ne pot da de gândit”

Cancerul pancreatic este o afecțiune foarte gravă cu o rată de mortalitate destul de ridicată. Din păcate față de alte tipuri de cancer, această boală nu poate fi depistată precoce. Nicăieri în lume nu există programe de screening dedicate prevenirii cancerului de pancreas. 

De cele mai multe ori, cancerul de pancreas este diagnosticat din întâmplare, spun medicii. „De cele mai multe ori tumorile de pancreas, care pot fi operate, sunt descoperite din întâmplare. Pacientul face un computer tomograf pentru o cu totul altă problemă și descoperă că are acest diagnostic. ” a declarat, la Medika TV, dr. Cezar Stroescu, medic primar chirurgie generală. 

Pentru cancerul de pancreas nu există programe de screening, așa că boala nu poate fi prevenită sau diagnosticată la timp. Există însă alte situații care ar trebui să le dea de gândit medicilor că pacienții ar putea suferi de această boală. „Pacienții cu greutate mare, cei cu diabet, care fumează. Ei reprezintă grupul populațional unde ar putea fi descoperit cancerul de pancreas în stadiu incipient. Astfel, acești pacienți pot beneficia de consultații și tratament pentru a putea să-și îmbunătățească viața. După cum se știe supraviețuirea în cazul cancerului de pancreas este scăzută” a mai spus dr. Cezar Stroescu, la Medika TV. 

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea