Ce zice dr. Menci despre câtă apă bem zilnic pentru o sănătate de fier

Apa este esențială pentru o stare bună de sănătate, dar nevoia organismului diferă de la un om la altul. Recomandarea pentru o hidratare bună se referă, în general, la consumul a minimum 2 litri de lichide pe zi. Totuși, cantitatea de apă recomandată depinde de o serie de factori.

Consumul de apă trebuie personalizat, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi: “ Consumul de apă trebuie personalizat, în primul rând în funcție de greutatea noastră. În general ar trebui să consumăm 30 ml de apă pentru fiecare kilogram, deci de exemplu dacă o persoană are 70 de kg, înmulțim greutatea cu 30ml și rezultă că persoana respectivă trebuie să consume cam 2,7 litri de apă pe zi. Însă esența hidratării este ca apa să pătrundă în fiecare celulă a corpului nostru și nu să fie eliminată prin respirație, prin transpirație, prin urină și fecale, trebuie să facem în așa fel încât să rămână în corp

Pentru ca apa să ajungă în celule, nutriționistul ne explică și cum trebuie să bem, astfel încât hidratarea să fie reală.

Eu spun că apa trebuie mâncată, așa îmi place mie să zic. Ce înseamnă asta? Că trebuie să degustăm apa, să o plimbăm prin gură, să o înghițim prin înghițituri mici, nu să dăm paharul pe gât. Putem face un experiment ca să ne dovedească cât de important este acest mod de a consuma apa. Luați un pahar și beți-l repede. După câteva minute veți simți nevoia să mergeți la toaletă. Același pahar de apă plimbați-l prin gură, înghițiți-l încet și veți vedea că nu mai mergeți la toaletă. Apa va fi reținută și folosită de fiecare celulă a corpului”, a mai spus, la Medika Tv, dr. Menci.

Specialistul a mai precizat că în anumite situații, cantitatea de apă băută trebuie să fie mai mare. Este, de pildă, cazul sportivilor care fac efort fizic, dar și cazul nostru, al tuturor, în zilele caniculare, când proporția de 30 ml apă/kg corp trebuie să fie mai mare. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea