De ce apare moartea subită la persoanele tinere? Medic cardiolog: Persoanele care au suferit, la vârste tinere, stop cardiac resuscitat sau cele care au în familie antecedente de moarte cardiacă subită ar trebui să se testeze

Prezentă în studioul Medika Tv, dr. Ruxandra Jurcuț, medic primar cardiolog, a explicat de ce este importantă testarea pentru pacienții care fie au suferit un stop cardiac resuscitat la vârste tinere, fie au în familie cazuri de moarte cardiacă subită. Acești doi factori reprezintă, în opinia specialistei, pricipalele cauze ale morților subite cardiace.

”Începe să existe conştientizarea la nivelul cardiologilor, cu siguranţă, a faptului că dacă un astfel de eveniment se petrece, membrii familiei – şi mă refer de obicei la rudele de gradul întâi, pentru că lucrurile trebuie luate din aproape în aproape – să fie invitaţi la o evaluare cardiologică. În ceea ce priveşte testarea genetică a pacienţilor care au trecut printr-un stop cardiac resuscitat la vârstă tânără sau a probei post-mortem a celor care au decedat subit, lucrurile nu au ajuns la un nivel de regulă, să zic aşa, sau de rutină. Aici e bine să încercăm, ca ţară, ca sistem, să facem eforturi în această direcţie şi sunt sigură că suntem pe un drum bun, ştiut fiind că nici în alte ţări europene lucrurile nu sunt la nivelul maxim dorit”, a afirmat dr. Ruxandra Jurcuţ, medic primar cardiolog, coordonatorul Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Ilescu”.

Medicul a explicat că interdicţia la sport, implantarea unui defibrilator cardiac sunt printre metodele de prevenire a morţii subite.

”Moartea subită poate fi primul simptom. Un om care se credea sănătos, care, poate, simţise nişte palpitaţii, dar cine nu simte palpitaţii după ce a băut mai multă cafea sau se simte obosit şi, deodată, cade secerat. De asemenea, e bine ştiut să unele din aceste boli pot fi accelerate sau agravate de efortul fizic sau de sport”, a spus mai spus dr. Ruxandra Jurcuț.

 

 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea