VIDEO De ce apare răul de mașină și ce putem face pentru a-l ține sub control

Deși poate fi considerat o boală în sine, răul de mașină are o natură fiziologică, în sensul că este provocat, de cele mai multe ori, de nesincronizarea informațiilor pe care urechile sau ochii le transmit către creier.

„Sunt probleme de rău de mișcare și rău de fixare. În unele cazuri nu este vorba despre o boală, dar din punct de vedere fiziologic au altfel căile de transmitere a informațiilor. Și atunci ce zic ochii, nu zic și urechile și noi găsim în testarea copilului sau a adultului, mici diferențe. Oamenii s-au adaptat cu ele, dar la anumite momente, se simt teribil de rău” a explicat dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.

Medicii pot ajuta persoanele care se confruntă cu rău de mașină să-și țină sub control simptomele, cu ajutorul unor terapii special concepute în acest sens.

„Noi facem ședințe de desensibilizare. Adică ce nu-ți place aia faci, până când organismul se obișnuiește. Nu există bulină pe care s-o iau și să fac o vrajă și brusc nu-mi mai e rău. Pot doar să-mi ameliorez greața și să gestionez stările” a explicat dr. Ioana Vodă.

Mai mult, părinții ai căror copii suferă de rău de mașină sunt învățați cum să-i facă pe copii să se relaxeze atunci când sunt în mișcare.

„De asemenea, învățăm părinții ai căror copii suferă de rău de mașină să se joace cu ei, să vorbească, trebuie să aibă atenția în altă parte. Un joc preferat este acela prin care copiii sunt învățați să se uite în față și să urmărească ce se întâmplă sau să identifice culorile mașinilor. Să participe activ la trafic și să fixeze” mai spune dr. Ioana Vodă.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes