De ce copiii nu vor fi vaccinați anti-COVID-19? Explicațiile specialiștilor

Vaccinurile anti-COVID-19 care urmează să fie distribuite populației și care în prezent așteaptă autorizarea pentru a fi utilizate nu vor putea fi administrate și copiilor. Deocamdată, ele pot asigura imunizarea doar în cazul adulților.

Specialiștii români spun că motivul pentru care vaccinurile nu pot fi administrate copiilor sub 18 ani este generat de faptul că ele nu au fost studiate pentru această categorie de vârstă. „Există un interes foarte mare al părinților pentru vaccinarea copiilor. Insist să spun că acest vaccin nu a fost studiat și nu va fi autorizat pentru copii. Părinții care au copii care se află în grupele de risc să nu insiste pentru că acest vaccin nu a fost studiat pentru grupele de vârstă sub 18 ani”, a explicat Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, în direct la Medika TV.

Odată cu autorizarea vaccinului pentru adulți, producătorii vor face demersuri pentru a putea realiza vaccinuri și pentru copii. Procesul este însă unul de durată. „Principalii producători nu au studiat vaccinul pe copii, adică pe persoane sub 18 ani. Spun că vor începe studiile clinice pentru această categorie de persoane anul viitor și abia ulterior vor începe etapele de testare clinică, de autorizare a vaccinului pentru copii”, a mai spus Ioana Stăncel.

În așteptarea vaccinului, părinții ai căror copii se îmbolnăvesc de COVID-19 trebuie să respecte indicațiile medicale în vigoare în ceea ce privește tratamentul administrat.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea