De ce se sperie românii de vaccinuri? Medic: Teama de reacții adverse îi panichează

Cifrele în ceea ce privește acoperirea vaccinală în România arată scăderi ale imunizărilor în toate regiunile țării. Dar de ce se tem românii de vaccinuri? Specialiștii susțin faptul că, pe de o parte este vorba despre curentele anti-vax răspândite pe internet, iar pe de altă parte este vorba despre teama față de reacțiile adverse.

„Există, pe de-o parte, o temere în ceea ce priveşte teama de reacţii adverse. Vaccinarea, din păcate, este percepută ca un fenomen foarte delicat şi, să zicem, ceva extraordinar. De cele mai multe ori avem dificultăţi în a le explica părinţilor că, de fapt, interacţiunea pe care noi o propunem organismului cu un agent patogen, care de data aceasta este un agent patogen omorât sau inactivat, sau chiar bioatenuat, sau poate nici nu este un agent patogen, este o particulă din anumit microb, ei bine, toate aceste elemente, când încercăm să le explicăm că, de fapt, interacţiuni de acest gen se produc permanent în organismul nostru, chiar şi acum, în timp ce vorbim noi sistemul imun interacţionează cu multe dintre componentele florei saprofite, iar această floră saprofită este destul de bine dezvoltată la nivelul organismului fiecărui individ” a explicat dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Totodată, rețelele de socializare și internetul au rolul lor în ceea ce privește răspândirea informațiilor false despre vaccinuri și, implicit, despre reacțiile adverse ale acestor produse farmaceutice.

„De cele mai multe ori sunt dezinformări care circulă în social media şi problema fundamentală o constituie practic acest background şi anume faptul că percepţia în ceea ce priveşte rolul vaccinării este aceea că este ceva special, este ceva extraordinar pentru care trebuie să fim pregătiţi”, a mai explicat dr.  Gindrovel Dumitra.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea