De ce unii tineri sunt afectați mai tare decât alții de COVID-19? Răspunsul ar putea fi în gene

O echipă internațională de cercetători a izolat cinci gene care sunt mai active la tinerii cu simptome severe de COVID-19 decât la cei cu simptome mai puțin severe. În lucrarea publicată în revista Science Translational Medicine, grupul descrie analiza genetică a tinerilor infectați, care nu au afecțiuni asociate sau factori care să justifice evoluția bolii.

Potrivit Medicalexpress, care citează studiul respectiv, unii tineri sănătoși, în ciuda faptului că nu prezintă comorbidități, dezvoltă totuși simptome COVID foarte grave. De ce se întâmplă asta rămâne un mister. În acest nou efort, cercetătorii au găsit un posibil indiciu – gene care par a reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bolii atunci când sunt activate.

Lucrarea a implicat colectarea de probe de plasmă de la 72 de pacienți tineri, internați cu COVID, dintre care 47 aveau forme grave de boală. Niciunul dintre aceștia nu avea probleme de sănătate care să explice simptomele și gravitatea bolii. Echipa a colectat, de asemenea, mostre de la 22 de tineri infectați care au avut simptome puține sau chiar nu au avut nici un simptom, pentru a servi ca grup de control. Cercetătorii au remarcat de la început că acei pacienți care aveau formele cele mai grave sufereau și de inflamație și coagulare crescută. Apoi au efectuat secvențierea întregului genom pe probe, împreună cu secvențierea ARN, proteomica celulară, profilarea citokinelor și imunofenotiparea. Ei au folosit, de asemenea, o aplicație pentru a identifica tiparele genelor. Analiza lor a relevat cinci gene care au fost mai active la pacienții cu simptome severe. Unul, ADAM9, s-a dovedit a fi cel mai răspândit.

Echipa a descoperit că atunci când ADAM9 a fost blocat în țesutul pulmonar uman in vitro, virusul a fost mai puțin eficient în a se duplica. Cercetătorii sugerează că toate cele cinci gene pe care le-au identificat trebuie să fie studiate mai în profunzime, în special ADAM9. Acest lucru ar putea duce la terapii care să dezactiveze activitatea unor astfel de gene și, prin urmare, să reducă simptomele COVID-19.

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea