Decizie a Comisiei Europene: produse cu gumă de caruba, contaminate, vor fi retrase de pe piață

Comisia Europeană anunță că vor fi retrase de pe piață produse care conțin gumă de caruba contaminată cu exid de etilenă, agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător. O unitate de criză a Comisiei, înființată pe această temă, a decis, după trei reuniuni , că produsele care s-au dovedit a fi contaminate trebuie rechemate, prin intermediul companiilor care le-au livrat și sub controlul autorităţilor naţionale.
Rechemarea se referă la produsele cu gumă de caruba, un aditiv (E410) utilizat în special în îngheţate, contaminată cu oxid de etilenă. Comunicatul CE avertizează că nu este cazul tuturor loturilor.
Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare, fiind un produs natural, obţinut din arborele de roşcov. 

Ultimă oră

Ca urmare a deciziei CE, mai multe loturi de înghețată, mărcile Mars – Bounty, Twix și Snickers, au fost retrase de pe piața din România, anună Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În total, peste 100.000 de bucăți de înghețată au fost retrase deja de pe piața din țară. Loturile rechemate se regăsesc în comunicatul ANSVSA.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea