Demersuri pentru libera circulație în UE, pe timp de pandemie. Europarlamentarul Cristian Bușoi, la Medika TV: „Nu poți să limitezi libertatea de mișcare”

În timp ce la nivel european există tot mai multe discuții legate de utilizarea unor documente care să ateste că persoanele care vor să circule în statele membre nu reprezintă un risc din punct de vedere al sănătății publice, europarlamentarul român Cristian Bușoi a inițiat un demers către Comisia Europeană pentru a face instituția să înțeleagă că o astfel de decizie nu este oportună.

Într-o intervenție în direct în emisiunea „Medika Special”, europarlamentarul român Cristian Bușoi a vorbit despre scrisoarea pe care i-a transmis-o Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cu privire la libera circulație a cetățenilor în Uniunea Europeană.

Cred că e foarte important să fie clare și lămurite lucrurile. Trebuie ca lucrurile să fie clare și să interzică oricui să facă din pașaportul de vaccinare să fie vreo condiție de a circula liber. Comisia Europeană este evident că nu poate să susțină astfel de demers, dar trebuie să interzică oricui să o facă, unor state membre, unor companii aeriene, unor terți, unor agenți economici, pentru că altfel s-ar pierde valoarea adăugată și avantajul acestui certificat verde digital. El poate fi un facilitator, cei care s-au vaccinat sau sunt imuni datorită bolii în ultimele 90 de zile, eu aș adăuga și partea de testare negativă, iar dacă pe acest document standardizat, recunoscut de toate țările UE, ai avea aceste informații, atunci persoana respectivă nu ar mai fi supusă restricțiilor, nu ar mai trebui să facă izolare”, a spus Cristian Bușoi la Medika TV.

În urma demersului pe care l-a inițiat, Cristian Bușoi a explicat și care ar fi riscurile cele mai mari, pe care Comisia Europeană ar trebui să le ia în calcul.

Ar fi riscul ca un stat membru să nu mai permită accesul pe teritoriul său cetățenilor care nu au certificat verde digital. Ceea ce în opinia mea este greșit, este împotriva dreptului european. Ok, poți să-i impui cuiva care nu este vaccinat, care nu a făcut boala să stea în carantină, să existe o anumită precauție față de sănătatea publică, dar în niciun caz nu poți să limitezi la modul absolut libertatea de mișcare și să-l condiționezi de existența acestui certificat verde”, a mai spus europarlamentarul Cristian Bușoi, la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea