Dezvăluiri la Medika TV. Primarul din Bacău vrea referendum pentru implementarea unor măsuri de protecție sanitară

În timp ce unii oameni contestă măsurile de protecție sanitară, iar alții continuă să creadă că noul coronavirus nu există, autoritățile locale încearcă să țină în frâu evoluția pandemiei. La Bacău, municipalitatea dorește să organizeze un referendum prin care cetățenii să fie întrebați dacă sunt de acord cu instituirea unor măsuri suplimentare față de cele luate până acum de Guvernul României.

În ziua alegerilor parlamentare, aleșii locali ai Bacăului vor să le propună cetățenilor să participe la un referendum local. Tema pe care acest scrutin organizat la nivelul orașului o are vizează implementarea unor măsuri de protecție sanitară mai dure. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri la nivelul orașului.

„În municipiul Bacău situația epidemiologică nu este una foarte bună, din evoluția acestor cifre am tras concluzia că doar măsurile propuse la nivel guvernamental nu au fost suficiente. Mai mult, în administrația locală acum pe timpul stării de alertă una dintre pârghiile importante cu care puteam să acționăm noi primarii era Poliția Locală, dar acum Poliția Locală este sub coordonarea MAI. La nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență am început să luăm o serie de măsuri, dar mi-am dat seama că odată nu avem nici informații și nici legitimitatea de a lua aceste măsuri suplimentare”, a declarat Lucian Viziteu, primarul din Bacău, la Medika TV.

Întrebarea pe care cetățenii din Bacău o vor regăsi pe buletinul de vot pentru referendumul pe care autoritățile locale se pregătesc să-l organizeze în ziua alegerilor parlamentare va avea două variante de răspuns: DA sau NU. „Întrebarea pe care am și transmis-o Comitetului Local pentru Situații de Urgență este: «Sunteți de acord ca municipalitatea să ia o serie de măsuri cu scopul de a limita răspândirea virusului în municipiul Bacău?»”, a precizat Lucian Viziteu, edilul Bacăului.

Una dintre măsurile suplimentare pe care administrația locală din Bacău dorește să le implementeze vizează modul în care se va desfășura transportul local la nivelul municipiului. „Pe toată pe perioada campaniei și până la votarea acestui referendum vom propune o serie de astfel de măsuri. Unele nu vor fi populare, dar împreună cu epidemiologii credem că vor avea efectul scontat. Una dintre măsuri ar fi indisponibilizarea a jumătate din scaunele din autobuzele locale, astfel încât oamenii să nu se poată așeza pe ele. Cetățenii vor ocupa doar locurile libere, prin care se poate asigura distanța fizică. Dacă vor fi oameni care vor sta în picioare, autobuzele nu vor pleca în cursă. Nu va fi o măsură populară, pentru că oamenii vor fi obligați să aștepte următorul autobuz”, a mai spus Lucian Viziteu la Medika TV.

În urma unui sondaj realizat de administrația locală, la Bacău 6% dintre cetățeni nu au purtat niciodată masca de protecție sau nu au respectat distanțarea fizică, în timp ce 10% dintre cei care au răspuns nu cred în existența noului coronavirus.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea