Dietele vegetariene, cheia pentru prevenția bolilor cardiovasculare

Cercetătorii din Danemarca au arătat că dietele vegetariene și vegane reduc nivelurile de colesterol și grăsimi din sânge care cresc riscul de atacuri de cord. Efectul este considerat a fi echivalent cu aproximativ o treime din cel al administrării zilnice de medicamente

Cu toate acestea, experții spun că lactatele și carnea au și ele beneficiile lor pentru sănătate arătând că nu toate dietele fără carne sunt cu adevărat sănătoase.

Cercetarea a analizat cele 30 de studii realizate din 1982 încoace, în care oamenilor de știință le-au oferit voluntarilor o dietă stabilită și au urmărit impactul acesteia asupra sănătății inimii. În total, au fost implicate aproape 2.400 de persoane din întreaga lume.

Nivelurile ridicate de colesterol rău conduc la acumularea de depozite grase în vasele de sânge, ceea ce poate duce în cele din urmă la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Rezultatele, publicate în Jurnalul European de Cardiologie, au arătat că dietele vegetariene și vegane:

  • reduceau colesterolul rău cu 10%
  • reduceau colesterolul total cu 7%
  • reduceau apolipoproteina B (principalul proteină în colesterolul rău) cu 14%

„Asta corespunde la o treime din efectul unui medicament pentru reducerea colesterolului – deci este cu adevărat semnificativ”, a declarat profesoara Ruth Frikke-Schmidt, care a condus acest studiu, la Rigshospitalet din Danemarca.

Studiile ar fi necesitat să controleze dieta oamenilor timp de ani sau decenii pentru a vedea cum se dezvoltă schimbarea la nivelul sângelui. Cu toate acestea, profesoara Frikke-Schmidt a folosit date din studii privind statinele pentru a estima că menținerea unei astfel de diete timp de 15 ani ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare cu 20%.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că bolile cardiovasculare ucid aproape 18 milioane de oameni în fiecare an.

SURSA

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea