Diferența dintre miopie, hipermetropie și astigmatism. Opinia medicilor despre deficiențe de vedere

Miopia, hipermetropia și astigmatismul sunt cele mai comune deficiențe de vedere. Acestea pot fi corectate fie prin purtarea ochelarilor, cu dioptriile adecvate, fie prin intervenții chirurgicale. În toate cazurile, atunci când simțim că avem probleme de vedere, este bine să mergem la un consult de specialitate.

„Persoanele cu miopie văd bine la aproape, dar foarte slab la distanță. Cu ochelari pot vedea bine și la distanță. Persoanele cu hipermetropie au vedere slabă și la distanță, și la apropiere. Ochii acestor persoane obosesc foarte repede și de aceea au nevoie de a purta ochelari permanent” explică dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog.

La fel ca în cazul hipermetropiei, astigmatismul deteriorează vederea atât la distanță, cât și la apropiere.

„În cazul astigmatismului, vederea este la fel afectată fie că pacientul privește la depărtare sau de-aproape. Iar ochelarii îi ajută să vadă foarte bine” mai spune dr. Andrei Filip.

O altă deficiență de vedere este și prezbiopia, prolemă care apare odată cu înaintarea în vârstă.

„După vârsta de 40 de ani apare prezbiopia. Cum se manifestă în cazul persoanelor cu miopie? Aceste persoane nu vor mai vedea bine cu ochelarii cu care văd bine la distanță, la aproape și sunt tentate să-i scoată de la ochi. În cazul persoanelor cu hipermetropie crește nevoia de ochelari și la distanță și la apropiere” a explicat dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea