Din surprizele medicinei: octogenară donatoare de organe

O prelevare de organe și țesut a avut loc, luni, la Spitalul Militar Central ”Dr. Carol Davila” . Ineditul cazului este dat de vârsta pacientei. Este vorba despre o femeie în vârstă de 80 de ani al cărei status biologic a fost considerat corespuzător necesităților activităților de donare. Pacienta fusese transferată în unitatea din Capitală, vineri, pe 28 februarie, de la Spitalul Județean Târgoviște.

Ea suferise un anevrism rupt de arteră oftalmică cu hemoragie subarahnoidiană severă și inundare ventriculară. După transfer, medicii militari au supus-o unei proceduri angiografice cerebrale pentru embolizarea dilatației anevrismale, procedură realizată în compartimentul specializat al Spitalului Militar. Evoluția nu a fost, însă, cea așteptată, în principal din cauza gravității hemoragiei inițiale care a condus la deteriorarea rapidă a stării neurologice.

O echipă medicală multidisciplinară formată din dr. Daniel Mihalache, medic primar Radiologie și imagistică medicală și cpt. medic dr. Cristina Luiza, medic specialist Neurologie, care avea în îngrijire pacienta aflată în stare critică în Secția ATI, a declarat moartea cerebrală a pacientei, în cursul zilei de duminică. În aceeași zi, echipa medicală coordonată de col. medic dr. Narcis Tănase, Coordonator al Programului de Transplant de la nivelul SUUMC, a obținut acordul familiei pentru donarea de organe.

Luni dimineață, la ora 7,00, în sala de operații au intrat, pentru prelevarea de organe și țesut, echipe specializate de la Institutul Clinic Fundeni, care au prelevat rinichii şi ficatul pacientei.  

Este a doua prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată, în acest an, de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, prima fiind în 10 ianuarie.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea