Dr. Craiu despre sindromul inflamator la copii, pus în legătură cu COVID-19: ”Riscul este redus”

După alerta declanșată de anunțul OMS privind legătura posibilă între sindromul de răspuns inflamator sistemic (PIMS-TS) și COVID-19, cunoscutul pediatru roman Mihai Craiu abordează acest subiect. În ultima sa postare pe Spitalul Virtual pentru Copii, specialistul atrage atenția părinților, în contextul ultimelor informații despre problemele care pot apărea la copii, să nu cadă în ”excesele emoționale tipice românilor”. Pediatrul susține că în cazurile în care copiii au dezvoltat acest sindrom inflamator, erau și alte probeme de sănătate, obezitatea fiind una dintre ele.

”Majoritatea, au fost supraponderali și obezi. …Imensa majoritate a pacienților afectati de PIMS-TS nu sunt de origine caucaziană, din punct de vedere genetic. Decese au fost la pacienți de origine afro-caraibiană. Doar unii din pacienții citați au avut teste COVID-19 pozitive. Aproape niciunul nu a avut test pozitiv RT-PCR (dar asta e normal pentru o maladie care este presupus asociată cu o complicație tardivă a noului coronavirus, prin mecanism autoimun).”, scrie pediatrul.

După o analiză a datelor disponibile, dr. Craiu subliniază concluziile Agenției Europene de Prevenți și Control a Bolilor:

  • riscul general al copiilor din UE/EEA în fața COVID-19 este considerat a fi REDUS. Această estimare se bazează pe o probabilitate redusă de a face infecția cu noul coronavirus si pe impactul moderat al bolii asupra copilului.
  • riscul general al copiilor din EU/EEA în fata PIMS-TS este considerat a fi REDUS. Aceasta estimare se bazează pe o probabilitate extrem de redusă de apariție a bolii in pofida unui potențial impact mai mare al acesteia.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea