(VIDEO) DR. MIHAI CRAIU, DESPRE REFUZUL PĂRINȚILOR DE A-ȘI VACCINA COPIII ANTIRUJEOLIC: ”Un vaccin e mai verificat decât linia de producție a unei rachete. Nu se joacă nimeni!”

Unul dintre efectele care nu au putut fi anticipate în actuala pandemie, a fost creșterea numărului de cazuri de rujeolă, pe fondul ignorării acestei epidemii. În timp ce toată atenția s-a îndreptat către noul coronavirus, UNICEF a atras atenția că în actuala pandemie COVID-19, au apărut focare noi de rujeolă, în lume, pe fondul derulării cu sincope a campaniilor obișnuite de vaccinare antirujeolică.

Epidemia de rujeolă din România a început în anul 2016 și nu a fost stinsă nici la ora actuală. Singura modalitate de a lupta cu această boală infecțioasă rămâne vaccinarea, dar în ultimii ani, campaniile anti-vax au luat amploare, iar rata de acoperire vaccinală în fața acestei boli a scăzut. Asta în ciuda faptului că boala are un risc crescut de deces: unul din patru pacienți care fac boala, moare.

”Acum există vaccinare bivalentă în toată lumea. Peste tot sunt aceleași emoții care au fost alimentate de un nefericit articol publicat în Lancet care a și fost retras. Nu o să intru în istorii triste dar este clar că acest vaccin are multe emoții și puține aspecte raționale în ceea ce privește opoziția de vaccinare.” a punctat Mihai Craiu, medic primar pediatru, într-o intervenție la emisiunea Telemedika de la Medika TV.

Medicul pediatru a adăugat că orice părinte care vrea să fie corect informat poate să găsească informații oficiale care arată că vaccinurile actuale au sisteme de reglementare foarte dure și că, de pildă, vaccinul hexavalent pentru sugari are peste 1000 de etape de control al calității, pentru un lot.

”Un vaccin este mai verificat decât linia de producție a unei rachete…E datoria noastră să le spunem părinților că produsele vaccinale, oriunde ar fi făcute,în Europa sau SUA, sunt mult mai bine verificate decât cele făcute la Cantacuzino, acum 30-40 de ani.”

Specialistul s-a referit și la dezinformarea continuă, alimentat de curentele antivaccinare, și care folosesc drept argument riscul de efecte adverse:

”Orice produs, chiar și apa, poate să aibă efecte adverse. Efectul advers al oricărei intervenții medicale ține de produsul respectiv și de pacient. .. Deci, ține de stofa fiecăruia cum reacționează la o intervenție care vizează modificarea sistemului imun.”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea