Drama pacienților obezi care iau Ozempic pentru a slăbi: „Ne simțim discriminați!”

Oamenii care se luptă cu obezitatea cronică trebuie să facă față stigmatizării celor din jurul lor, în momentul în care încearcă să facă rost de medicamentele care i-ar putea ajuta să își controleze greutatea. Cel mai cunoscut medicament este Ozempic, iar pacienții spun că nu de puține ori au fost discriminați în momentul în care au cerut acest tratamend doctorilor.

Medicamentul Ozempic este foarte ușor de administrat și a fost conceput inițial pentru tratamentul diabetului de tip 2. A devenit însă popular în rândul oamenilor care vor să slăbească după ce a fost intens promovat pe rețelele de socializare și considerat „miracolul care te scapă de kilogramele îjn plus”.

Ingredientul principal al acestui medicament este semaglutidina, substanță care imită acțiunea unui hormon care se eliberează imediat după masă și conferă senzația de sațietate. Astfel, cei care îl folosesc mănâncă mai puțin și pierd din greutate. „Din păcate stigmatizarea nu este ceva nou pentru oamenii care se confruntă cu obezitatea. Mulți dintre pacienții mei sunt discriminați pentru că sunt obezi” susține dr. Conor Woods, medic specialist în edocrinologie și boli de nutriție.

Mai mult, specialistul susține faptul că multe farmacii refuză categoric să ofere acest medicament persoanelor obeze, precizându-le faptul că Ozempic a fosyt creat pentru diabetici.

Reacția pacienților

Shelia Swift, din Irlanda, a simțit pe pielea ei ce însemnă să fii discriminat din cauza obezității și să fii judecat pentru că ceri un medicament care te-ar putea ajuta să scapi d kilogramele în plus. Ea a început să ia Ozempic anul trecut în septembrie, dar acum a devenit din ce în ce mai greu pentru pacientă să își administreze medicamentul. „Este din ce în ce mai greu să faci rost de acest produs iar dacă întrebi la farmacie, toată lumea se uită ciudat. Abia am reușit să fac rost de ultima doză” susține femeia.

În Irlanda, de exemplu, acest medicament are un regim stric de distribuire și se eliberează doar în baza unei prescripții medicale. Oameni celebrii, precum Elon Musk sau fost premier britanic, Boris Jhonson, au promovat în spațiul public Ozempicul și l-au considerat un medicament miraculos în lupta cu kilogramele în plus.

SURSA

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes