DRAMELE DIN SPATELE UNUI DIAGNOSTIC CRUNT. Psiholog: „Pacientele poartă cu ele o rușine imensă”

Pacientele diagnosticate cu afecțiuni oncologice trăiesc nu doar durerea unui diagnostic foarte dur, ci și pe aceea a stigmatizării. Teama de a nu fi judecate le determiă pe multe dintre ele să ascundă problemele pe care le au, iar din această cauză, să ajungă prea târziu în cabinetele medicilor.

Prejudecățile societății le fac pe femeile bolnave de cancer să trăiască adevărate drame. Multe dintre paciente ascund diagnosticul sau refuză efectiv să meargă la medic trăind cu teama că ar putea fi respinse de cei din jur. Nu de puține ori acestea chiar renunță la tratament, pentru că se simt rușinate să ceară ajutorul apropiaților. „Rușinea este faptul motivator care ne ține într-o situație de disconfort nouă. Adesea o femeie se gândește «Ce-o să spună doamna Popescu de la etajul nu știu care? Ce-o să spună verișoara când o să mă vadă că nu am păr?» Atunci pacienta își refuză dreptul la viață și alege de multe ori să ascundă diagnosticul, și evident că sunt multe cazuri în care tratamentele nu sunt făcute la timp” explică situația psihologul Lidia Stoica, invitată în emisiunea Telemedika.

Psihologii ne recomandă să fim foarte atenți la comportamentul pacientelor și să le oferim tot suportul și sprijinul de care acestea au nevoie, pentru a trece mai ușor prin lupta cu afecțiunea oncologică.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea