DUELUL MEDICILOR DE LA MEDIKA SPECIAL

Dezbaterea lansată luni seara, la emisiunea Medika-Special, moderată de Doru Gheorghiade, cu privire la posibile cauze ale morții femeii de 47 de ani, decedată la câteva sute de metri de Spitalul Județean Ilfov, a produs o polemică profundă între medicii din platou. Timp de câteva minute, între doctorița Monica Trofin, medic specialist cardiolog și doctorul Virgiliu Stroescu, medic specialist endocrinolog, a avut loc o discuție în contradictoriu, după ce acesta din urmă a afirmat că femeia “sigur nu era vegetariană”. Discuțiile au avut loc către finalul emisiunii, după ce pe parcursul acesteia, cei doi medici au susținut puncte de vedere diferite în privința modului de hrănire correct al românilor.
Iată, mai jos, dialogul dintre dr. Trofin și dr. Stroescu, de la Medika-Special.


Dr. Virgiliu Stroescu: Este un domn Michael Greger care a ținut o mie de conferințe în America. O mie! A scris o carte ”Cum să nu mori” și în toate aceste conferințe a spus clar că neapărat, medicina actuală trebuie să renunțe la alimentația animală, pentru că alimentația vegetariană oferă absolut totul perfect și sistemul că avem nevoie de proteine animale este greșit total.
Dr. Monica Trofin: Indiferent de câte predici a ținut sau de câte cărți a scris, nu pot să fiu de acord cu cineva care spune că se moare subit din cauză că nu suntem vegetarieni. Este o afirmație exagerată. Sunt multe cauze care concură la o boală cardiacă.
Dr. Virgiliu Stroescu: Nu a afirmat nimeni că din cauza asta, adică faceți afirmații care dărâmă tot ce am vorbit eu.
Dr. Monica Trofin: Ați spus că o pacientă a avut acea patologie pentru că nu era vegetariană.
Dr. Virgiliu Stroescu: Nu, am spus altfel. Sigur nu era vegetariană.
Dr. Monica Trofin: Și ce ați vrut să punctați cu asta?
Dr. Virgiliu Stroescu: Cu asta vreau să spun că nu era foarte sănătoasă și că în mod sigur, dacă se verifică, arterele ei aveau un depozit de arteroscleroză destul de ridicat.
Dr. Monica Trofin: Sigur că patologia cardiacă este favorizată de o boală coronariană, dar nu este tot una cu a spune că bolile coronariene se datorează alimentației care nu e vegetariană.


Dr. Virgiliu Stroescu: Atunci cum apar boli dacă arterele sunt curate?
Dr. Monica Trofin: Sunt multe mecanisme care pot să accelereze o afecțiune coronariană sau care pot decompensa o afecțiune coronariană și, în niciun caz, nu este un singur motiv alimentația care nu e vegetariană.
Dr. Virgiliu Stroescu: Eu zic invers. Adică în mod sigur, o alimentație vegetariană face ca riscul de accident să fie foarte mic. De ce nu o luați așa?
Dr. Monica Trofin: Susțineți că cei care au o dietă vegetariană nu mai mor de inimă?
Dr. Virgiliu Stroescu: Nu 6 luni sau 3 luni, cel care are 20-30 de ani de vegetarian nu mai are nimic cu inima.
Dr. Monica Trofin: Și niciuna dintre celelalte boli ale generației moderne pe care le-ați menționat?
Dr. Virgiliu Stroescu: Dacă mănâncă fripturi sau alimente prăjite și bea cafea, care are 19 substanțe pro-cancerigene, fiind prăjită la 300 și ceva de grade pentru jumătate de oră, evident că poate face cancer.
Dr. Monica Trofin: Dar nu era acesta subiectul, cancerul, subiectul era bolile coronariene sau moartea subită de origine cardiacă, care are multe motive și sigur că o alimentație dezechilibrată este unul dintre ele, dar acum nu putem să spunem că toți care nu mănâncă vegetarian vor muri de inimă.
Dr. Virgiliu Stroescu: Dar nu am afirmat eu asta. Eu am spus că cei care nu mănâncă normal, sigur au riscul de a face boala mult mai mare. Asta e cu totul altceva. Eu așa am afirmat, nu am spus că nu mai fac nicio altă boală.

EMISIUNEA INTEGRALA POATE FI URMARITA URMAND LINKUL DE MAI JOS

https://youtu.be/NUBJvsXS_dM

Ți-ar putea plăcea