Eficiența vaccinului AstraZeneca, mai mare decât se știa. Când ajung în România primele doze

România va primi, în baza contractelor încheiate de Comisia Europeană cu AstraZeneca, 1,3 milioane de doze de vaccin produs de companie în lunile februarie și martie. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, jumătate din aceste doze sunt așteptate în țară în luna februarie. Odată cu recepționarea acestora, se vor deschide noi centre de vaccinare.

Din estimările pe care le avem până în acest moment pentru februarie şi martie, României îi vor reveni 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe”, a spus Andrei Baciu.

Potrivit Reuters, concluziile preliminare ale unui studiu arată că eficiența vaccinului AstraZeneca este mai mare decât se estimase inițial.

Eficacitatea vaccinului este de 76% timp de trei luni de la administrarea primei doze, împotriva infecțiilor simptomatice, și crește dacă a doua doză e administrată după cele trei luni.

Cel mai recent studiu despre acest vaccin arată că vaccinul AstraZeneca a avut o eficacitate de 82,4% când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau mai târziu, faţă de 54,9% dacă a doua doză a venit la mai puțin de șase săptămâni după prima.

Pentru că studiile nu au cuprins un număr suficient de mare de persoane de peste 55 de ani, dar mai ales de peste 65 de ani, pentru a se putea ajunge la o concluzie privind gradul de protecție oferit acestor categorii de persoane, săptămâna aceasta oficialii din sănătate urmează să ia o decizie cu privire la grupul țintă de persoane cărora le va fi administrat vaccinul AstraZeneca.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes