EXCLUSIV. Ce spune medicul Mircea Beuran despre miza scandalului în care o pacientă a luat foc pe masa de operație la Spitalul de Urgență Floreasca (VIDEO)

În urmă cu un an, Spitalul de Urgență Floreasca a fost implicat într-un imens scandal public după ce , în timpul unei operații, o pacientă a luat foc pe masa de operație. Întreaga responsabilitate a tragediei a fost lăsată pe umerii medicului Mircea Beuran, șeful Secției de Chirurgie a unității medicale. În direct la Medika TV, doctorul explică firul întâmplărilor.

Medicul Mircea Beuran a vorbit deschis despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an, când una dintre pacientele pe care le trata, o femeie în vârstă de 66 de ani, a suferit arsuri pe masa de operație, în timpul unei intervenții chirurgicale.

„Este vorba despre o femeie care are un cancer de pancreas extensiv care prindea și stomacul și esofagul și tot… Practic era un caz pe care extrem de puțini s-ar putea oferi să-l opereze. Această femeie este adusă de un coleg doctor. Femeia își dorea să mai bea apă și să mai înghită mâncare pentru că știa că moare. Am operat-o, a băut apă, a mâncat. La vizită ne mulțumea pentru că și-a îndeplinit visul și în a 7-a, a 8 -a zi a făcut o complicație hemoragică. Pe terenul acela neoplazic în care structurile nu mai sunt…undeva un vas de sânge s-a deschis și această hemoragie fiind într-o duminică, am primit telefon să-mi spună că pacienta mea este într-o hemoragie. Eram acasă, la Ciolpani. Aceasta a fost operată pe etajul pe care eu sunt șef de secție, în secția cu paturi. În blocul operator de pe etaj…Sâmbăta și duminica, toate operațiile din spital, inclusiv urgențele, se operează în Departamentul de Urgențe unde există mai multe săli de operație, unde există un medic coordonator, unde există fișă de post, unde există soră șefă, unde există personal pe fiecare sală de operație. Această femeie a fost dusă acolo, echipa mea, pentru că au fost niște discuții între colegi, «domnule operația e grea, lasă, cheamă-l pe profesor să vină el să intre». Echipa mea a venit, au pregătit bolnava și în clipa în care s-a vrut să se folosească bisturiul electric, a apărut de sub cearșafuri miros de ebonită arsă. Vrând să vadă despre ce este vorba, deci nu s-a aprins pe locul de lucru, au ridicat câmpul operator și atunci a pătruns aer, pătrunzând aer, tot ce s-a scurs soluție pe bolnavă s-a aprins. Cu aceeași soluție, dar în altă sală de operație, cu un aparat bisturiu electric, se operase și în urmă cu 8 zile. Când s-a aprins, cel care era operatorul principal, a luat bolnava și a tras-o de pe masă, era o bolnavă, 40 de kg. Când a tras-o colegul celălalt a scos de sub ea câmpurile care se aprinseseră și practic, această bolnavă a stat câteva secunde în pâlpâiala aceea de foc”, a explicat medicul, în direct, la Medika TV.

Deși imaginile video de la locul tragediei îl surprind pe dr. Mircea Beuran, acesta a explicat care este motivul pentru care s-a aflat în sala de operație, lângă pacienta care a luat foc. „A fost mutată în altă sală și s-au reluat procedurile. S-a dat cu aceeași substanță, s-a pus un alt aparat de electrocauter și s-a continuat operația. Pentru că în timpul operației începută nu reușiseră să oprească hemoragia. Între timp, când lucrau pe masa a doua am venit și eu. S-au folosit aceleași substanțe, aceleași instrumente, adică din aceeași familie cu cele folosite inițial. Am ajuns, am continuat operația. S-au scris formalitățile, imediat după ce s-a terminat cu formalitățile s-a anunțat managerul, medicul coordonator, directorul medical. Unii dintre ei au și venit. Le-am spus să sigileze sala. Mi-au zis că s-a făcut curat și că totul este într-un sac. Am discutat cu managerul, s-a făcut protocolul, o anexa a protocolului descrie incidentul. Liniște și pace…

Medicul a explicat și de ce imaginile îl surprind fără echipamentul specific. “Am terminat operația, am continuat să-i ajutăm pe chirurgii plasticieni pentru că era arsura…Arsura nu era profundă. Am toaletat rana și în timpul în care i s-a căutat să i se pună cateter, bolnava a făcut un pneumotorax. Și la acest pneumotorax, am participat fără mănuși și fiind îmbrăcat pentru a poziționa locul unde se pune pleurostoma. Eu supravegheam această procedură când am fost văzut în sala de operație, dar operația se încheiase. Bolnava era acoperită, medicii stăteau de o partea și de o alta. Noi, echipa, verificam să vedem dacă totul este în regulă”, mai spune medicul.

Dr. Mircea Beuran a explicat și de ce s-a folosit o altă substanță dezinfectantă în afară de iod, și anume că bolnava era alergică la iod. „Pacienta aceasta avea o particularitate, era alergică la iod. Și substanța care s-a folosit era unică de dezinfecție, în spital. Nu existau alte variante”, a mai spus dr. Mircea Beuran.

La o săptămână de la tragedie, medicul susține că a aflat că este incriminat în această cauză de la televizor. “A trecut o săptămână de la momentul acela. La o săptămână, la televizor este anunțat de către deputatul Ungureanu, «Beuran i-a dat foc unei bolnave». A fost întrebat spitalul, am înțeles, dar întrebarea a fost «cine a fost operator?». Există o cutumă în chirurgie, cine termină o operație semnează în protocolul operator. Coada operației. Și scriind protocolul împreună cu echipa, normal că am semnat lângă echipă. Ei au zis «cine a operat-o?», «Păi Beuran, deci Beuran i-a dat foc». Și de aici toată avalanșa”, își încheie medicul mărturisirea.

Medicul a vorbit, însă, și despre miza din spatele acuzațiilor care i-au fost aduse. Iată, mai jos, mărturia sa:

Pacienta arsă pe masa de operație a murit după câteva zile, în jurul cazului fiind deschisă și o anchetă penală pentru ucidere din culpă.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes