Femeile, mai afectate de Long COVID. Ce relevă cel mai amplu studiu legat de efectele pe termen lung în urma infectării cu noul coronavirus

Deja nu mai e un fapt necunoscut că mulți dintre cei care au avut COVID-19 se confruntă cu probleme de sănătate pe care înainte le aveau, pe termen lung.

Circa 25% dintre persoanele care au trecut prin infecție se confruntă cu astfel de probleme, însă mai afectate de Long COVID sunt femeile.

Cunoscuta publicație americană Time citează cel mai amplu studiu realizat până acum pe această temă. Cercetătorii americani au studiat efectele COVID pe un număr de aproape 2 milioane de persoane, care au avut COVID-19 anul trecut, în perioada februarie – decembrie.

Potrivit studiului, cele mai frecvente probleme pe termen lung post-infecție raportate au fost durerile (musculare sau nevralgii) și dificultățile respiratorii.

De asemenea, printre problemele pe termen lung raportate frecvent sunt hiperlipidemia, hipertensiunea, starea de indispoziție sau de oboseală accentuate, anxietate şi probleme digestive.

Pacienţii care au raportat astfel de simptome înainte să fi avut COVID-19 şi cei care sufereau de boli care puteau să dea astfel de simptome au fost excluși din studiu.

Cercetarea mai arată că probabilitatea de a avea LONG COVID a fost în cazul persoanelor care au făcut o formă mai gravă a bolii, ajungând la circa 50% în cazul persoanelor care au fost internate în spital. În cazul persoanelor care nu au fost internate, 27% au experimentat una dintre problemele raportate, iar în rândul persoanelor asimptomatice, procentul celor cu Long COVID a fost de 19%.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea