Fumatul, viciul care poate declanșa o boală hematologică. Medicii au vorbit despre acest subiect la Medika TV

Fumatul este un factor favorizant al multor afecțiuni, printre care și al bolilor hematologice. Medicii le recomandă tuturor fumătorilor să renunțe la acest viciu și să adopte un stil de viață sănătos. 

Spitalul Colțea din București a marcat 30 de ani de activitate ai secției Hematologie. Cu această ocazie dr. Elena Popovici, medic primar hematologie în cadrul unității medicale, a venit în studioul Medika TV și a discutat despre bolile hematologice. În principal este vorba despre boli oncologice ale sângelui, având drept cauză stilul de viață nesănătos.

„În zilele noastre ca și factor banal poate fi fumatul. Sunt mulți pacienți care sunt fumători cronici, cărora le este greu de să renunțe. În câteva patologii, fumatul și aceste boli sunt strâns conectate. 

Expunerea la noxe poate declanșa boala. Un serviciu într-un mediu toxic poate genera apariția cancerelor hemato-oncologice. Persoanele care lucrează în industria pielăriei, de exemplu, sunt mai predispuse pentru că ele utilizează tot felul de substanțe care pot afecta organismul” a explicat dr. Elena Popovici. 

De asemenea, anumite infecții generate de virusuri sau bacterii sunt responsabile pentru apariția bolilor hemato-oncologice. „Anumite virusuri sau bacterii pot genera anumite cancere limfatice, precum virusurile hepatice B sau C, virusul HIV, infecțiile digestive” a mai spus dr. Elena Popovici.

Spitalul Colțea a dezvoltat în ultimii ani metode de diagnostic al afecțiunilor destul de complex, prin care bolile pot fi depistate într-un stadiu incipient al dezvoltării lor. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea