GESTURI ȘI RISCURI. Cât de periculos este să ne atingem sau să atingem obiecte cu cotul? Explicațiile unui renumit infecționist

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o nouă formulă de salut, cu scopul de a preveni infecția cu noul coronavirus. Medicii sunt însă de părere că salutul nu ne-ar expune la o posibilă infectare cu SARS-CoV-2 dacă am respecta măsurile de protecție sanitară.

După ce ne-a explicat că putem să ne salutăm atingându-ne cu cotul sau cu pumnul, fără a ne strânge mâinile, Organizația Mondială a Sănătății recomandă o nouă formă de salut. Această formă impune păstrarea distanței sociale și presupune atingerea respectuoasă a pieptului, în zona inimii, de către oameni.

Medicii sunt însă de părere că recomandarea nu va avea impact asupra evoluției pandemiei de COVID-19 și că ne-am putea saluta ca înainte dacă respectăm măsurile de protecție sanitară. „Eu cred că trebuie să ținem cont de faptul că recomandarea OMS vine pe fondul nerespectării celorlalte măsuri, precum purtatul măștii. Dacă o persoană poartă mască, putem să ne salutăm cu cotul sau cu pumnul și nu cred că există un risc mare de transmitere a infecției” a explicat, pentru Medika TV, lt. col. Valeriu Gheorghiță , medic primar boli infecțioase la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”.

De asemenea, medicii ne recomandă ca după fiecare atingere a mâinilor altei persoane să ne asigurăm igiena propriilor mâini, prin folosirea dezinfectanților, dacă nu avem la îndemână apă și spun. „Ideal este ca după ce salutăm o persoană să ne dezinfectăm mâinile. Ținând cont de faptul că nu se respectă purtarea măștii, această ultimă recomandare este suplimentară, dar nu va revoluționa din punct de vedere epidemiologic evoluția pandemiei” a mai spus medicul militar infecționist.

Schimbarea de către OMS a recomandărilor privind salutul în pandemie a mai născut o temere: dacă atingerea cu cotul a unor suprafețe, cum ar fi atunci când deschidem o ușă, fără să atingem clanța, comportă unele riscuri. ”Nu este nicio restricție privind acest gest de a deschide ușa cu cotul. Trebuie să procedăm la fel, în continuare. Avem, luați cu ghilimele, un vaccin trivalent: masca, distanțarea fizică și igiena fizică. Dacă aceste trei reguli sunt respectate, putem avea un control asupra răspândirii virusului.”a dat asigurări lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea