Gripă, răceală sau boala „plămânului alb”? Dr. Adrian Marinescu a explicat, la Medika TV,  cum le putem diferenția și când este cazul să mergem la camera de gardă 

În acest sezon rece, pe lângă virusurile de gripă și răceală, au apărut și infecțiile bacteriene provocate de Mycoplasma pneumonie, microorganism responsabil de apariția bolii „plămânului alb”. În realitate, această boală este cunoscută de medici și este, de fapt, o pneumonie bacteriană. 

Deși aparent similare, simptomele celor trei afecțiuni sunt cele care le diferențiază. „Pot să fac diferența între o simplă răceală, viroză și gripă. Dacă simptomatologia este zgomotoasă și este însoțită de dureri musculare, dureri articulare și senzația aceea de oboseală, atunci este vorba de gripă. În cazul virozelor nu apar astfel de simptome” susține dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Boala „plămânului alb”, provocată de bacteria Mycoplasma pneumonie are o simptomatologie mult mai puternică decât cea a gripei, iar în cazul acesteia este necesară investigarea într-un spital. „În cazul infecției cu Mycoplasma pneumoniae, starea generală de sănătate se alterează brusc și se modifică de la o oră la alta. Cei mai expuși sunt vârstnicii, copiii și persoanele care suferă de boli cronice. În astfel de cazuri prezentarea de urgență la cel mai apropiat spital este esențială” susține dr. Adrian Marinescu. 

De cele mai multe ori, pacienții în stare gravă nu merg la spital, la camerele de gardă ajungând cei cu simptome ușoare. „Din păcate noi funcționăm în extreme, în sensul că sunt persoane care pot primi tratament simptomatic de la medicul de familie, dar stau și așteaptă același tratament la camera de gardă a unui spital. Mai mult, se pune presiune și pentru personalul de la Ambulanță, iar astfel urgențele sunt tratate mai greu” a mai spus dr. Adrian Marinescu. 

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea