Guvernul nu a înțeles bine dorința medicilor în lupta cu coronavirusul! Nu de bonus au nevoie

În peisajul actual din sistemul sanitar românesc, un sistem din care lipsesc echipamentele de protecție și materialele sanitare absolut necesare, anunțul președintelui Klaus Iohannis care a cerut Guvernului să găsească soluția pentru ca medicii și asistentele care îngrijesc pacienți cu COVID-19, să primească un bonus lunar de 500 de euro, a fost privit ca fiind inadecvat situației. Multe dintre halatele albe s-au simțit ofensate de acest mod de a pune problema, fiind perceput ca un mesaj propagandist care să tempereze demisiile din sistemul de sănătate.

Într-o intervenție la Medika Special, Livia Davidescu, medic primar oftalmolog la SCJU Craiova, a punctat: ”Mult mai bine ar fi fost dacă acești bani erau transformați în echipamente de protecție. Pe noi nu ne interesează acești bani, vorbesc în numele colegilor mei pe care îi cunosc și cu care am discutat. Nu contează banii acum, noi nu am cerut bani, noi am cerut echipamente de protecție. Dacă în schimbul acestor bani s-ar gândi să ne cumpere echipamente de protecție, am fi cu mult mai fericiți și mai siguri că vom putea lupta. Gândiți-vă că e esențial! Fără echipament ca și când ai trimite pe cineva în luptă fără nicio armă!”

Ulterior, medicul doljean a făcut un sodaj pe o rețea de socializare, unde peste 60 de cadre medicale s-au exprimat în aceeași idee a transformării celor 500 de euro în materiale și echipamente necesare în actuala criză.

Medicul Livia Davidescu a vorbit și despre demisiile din sistem, pe care le consideră a fi într-un număr nesemnificativ: ”Vă asigur că numărul demisiilor și al plecărilor nu este nici pe departe așa de mare cum se vehiculează în media….Este un număr nesemnificativ comparativ cu cei care vom rămâne…Nimeni nu ar fugi din fața luptei dacă ar fi echipat. Ce motiv ar avea? Dacă am ști că suntem în siguranță, că putem proteja pacienții. Dar, gândiți-vă, mergem la luptă fără să fim apărați!”

Și Alianța Medicilor a reacționat la anunțul bonusurilor de 500 de euro. Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului și tuturor celor care iau decizii, în această perioadă, este respinsă oferta celro 500 de euro: ”Ne întrebăm: rezolvă cei 500 de euro promiși problemele personalului medical? Evident, nu. Ei se adresează unei presupuse nevoi financiare care nu există. Toți am cerut echipamente de protecție, teste, circuite, protocoale și nu am primit decât foarte puțin. Și le cerem nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că odată infectați suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienți, pentru colegi și, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranță pentru toată lumea!

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut, joi, premierului Ludovic Orban să identifice sursa de finanțare europeană din care să fie acordate bonusuri salariale medicilor care îngrijesc pacienți cu COVID-19. Vineri, ministrul Sănătății, a venit cu precizarea că este vorba despre un spor de periculozitate, nu despre un bonus salarial.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea