Hotelurile pot funcționa normal, restaurantele nu. Parcurile ar putea fi deschise, nu și locurile de joacă. Premierul Orban despre viața de după 15 mai

Nu trebuie să lăsăm garda jos nici după 15 mai. Este mesajul tranșant al premierului Ludovic Orban care, luni seară la Digi 24, a vorbit despre ce ne-ar putea aștepta după 15 mai, atunci când președintele Klaus Iohannis a anunțat că vor fi ridicate unele restricții impuse din cauza coronavirusului.

În primul rând, ridicarea restricțiilor se va face după evaluarea de către epidemiologi și vor viza, în principal, libertatea de deplasare în interiorul localităților, restricții ce vor dispărea. Restul limitărilor vor fi ridicate gradual, numai în funcție de rezultatele evaluărilor pe care le vor face epidemiologii.

Cert este că spectacolele și adunările publice cu număr mare de participanți vor avea interzis și după 15 mai.

Parcurile, în schimb, ar putea fi deschise.

În privinţa parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scăzut şi probabil vor face parte din măsurile de relaxare. Există o excepţie, locurile de joacă pentru copii unde există un risc epidemiologic mai mare”.
Premierul a precizat că parcurile nu au fost închise prin ordonanţele militare, ci prin decizii ale autorităţilor locale: ”Şi când se vor deschide parcurile şi când se va relua circulaţia, va rămâne acea restricţie privind numărul de persoane – grupuri de 3 persoane”.

Restaurantele însă vor rămâne închise: ”În privinţa restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că nu poţi să porţi mască, nu se poate face izolarea între cetăţeni. Se ştie că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, mai tuşim, particulele pot circula la distanţe mari, mai ales unde este aer condiţionat”.

În schimb, potrivit premierului, hotelurile pot funcţiona normal.

”Nu este momentul să ne relaxăm. Şi dacă ne mişcăm mai mult, va trebui să respectăm regulile stabilite: să purtăm mască în spaţiile închise, să păstrăm distanţa, să respectăm regulile de igienă, păstrarea unei reguli în ceea ce priveşte vorbirea, să nu vorbim înspre oamenii cu care comunicăm. Acestea  trebuie respectate, trebuie să păstrăm o conduită responsabilă. Succesul pe care l-am avut a fost mai ales datorită respectării de către cetăţenii români a măsurilor luate. Fac recomandarea să nu lase garda jos, nu este momentul să ne relaxăm”, a mai declarat premierul.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea