Iertarea, remediu pentru suflet și corp. Explicațiile specialiștilor

Dincolo de încărcătura sa spirituală, iertarea este un proces psiho-social cu multiple beneficii pentru suflet și organism. Ne eliberează de emoțiile negative și ne ajută să prevenim anumite afecțiuni.

„Procesul de iertare este foarte important, pentru că ne ajută atât în plan emoțional, cât și fizic. Practic, prin iertare ne îmbunătățim relațiile cu ceilalți oameni. Este un dar pe care ni-l facem nouă. De fiecare dată când iertăm avem impresia că facem un bine celuilalt, dar, de fapt, ne ajutăm pe noi înșine pentru că ne eliberăm de o suferință din trecut„ susține psihoterapeutul Raluca Ștefan.

Totodată, iertarea este benefică și pentru sănătatea organismului. Stresul acumulat din cauza emoțiilor negative poate crește presiunea sanguină, iar din această cauză putem avea probleme cardiovasculare. Prin iertare reducem însă această presiune.

„Iertarea, într-adevăr, ajută din punct de vedere psiho-emoțional  pentru că reducem stresul și anxietatea. Dar, pe de altă parte, tot mai multe studii vorbesc despre impactul iertării asupra organismului. Prin iertare se reduce presiunea sangvină, se reduce nivelul de adrenalină și se îmbunătățește calitatea somnului” mai spune Raluca Ștefan, psihoterapeut.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea