În atenția chefliilor! Consumul moderat de alcool, în timpul pandemiei, protejează imunitatea

Deși unele persoane par să fie tentate să consume mai mult alcool în timp ce se află în autoizolare, un doctor din cadrul Centrului de Medicină al Universității Loyola îndeamnă la moderație,  deoarece prea  mult   alcool  poate   diminua   capacitatea   organismului   de  a   combate infecțiile precum COVID-19.

Majid  Afshar, medic pneumolog și profesor asistent în cadrul Stritch School of Medicine, Universitatea Loyola, Chicago a studiat efectele alcoolului asupra sistemului imunitar, precum și impactul acestuia asupra respirației și sănătății plămânilor. Specialistul, citat de medicalxpress.com, avertizează că un  consum excesiv de alcool (cel puțin patru sau cinci băuturi în decurs de câteva ore) poate modifica reacția organismului la citokine, molecule responsabile de reglarea răspunsului imun al organismului.

Unul dintre studiile publicate de dr. Afshar arată că „un singur episod de intoxicație cu alcool are efect asupra sistemului imunitar și provoacă o stare pro-inflamatorie tranzitorie, urmată de o stare antiinflamatoare.” Aceste fluctuații pot afecta nivelurile hormonale, precum  și capacitatea organismului de se a lupta și vindeca de boli.

Două băuturi pe zi pentru femei și trei băuturi pe zi pentru bărbați ”deregleză sistemul imunitar. Alcoolul afectează linia de apărare, modificând homeostazia (echilibrul corpului), ideală pentru combaterea infecțiilor precum COVID-19” spune dr. Afshar. Or, ne aflăm într-o perioadă în care trebuie să ne bazăm, mai mult ca oricând, pe orice armă naturală de apărare. În plină pandemie, cei care se îmbolnăvesc vor trebui să se bazeze pe sistemul imunitar. Este valabil cu atât mai mult în cazul categoriilor vulnerabile precum persoanele în vârstă, cele bolnave de diabet, sau cele care au probleme cu plămânii, inima sau suferă de boli imune.

De asemenea, alcoolul poate crește numărul și gravitatea infecțiilor respiratorii. Virusul COVID-19 poate duce la complicații respiratorii, în special la persoanele care abuzează de alcool. „Nivelurile ridicate sau nesănătoase de consum de alcool nu sunt benefice pentru sistemul nostrum imunitar și afectează capacitatea de a combate infecțiile. Nu spun să nu mai bem deloc, ci să bem cu moderație. Să facem tot ce putem pentru a rămâne sănătoși și a ne proteja.’’ a mai declarat prof. dr. Majid Afshar.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes