În ce stare sunt bolnavii COVID-19 din terapie intensivă. Câte paturi sunt pregătite pentru copii

Numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 care sunt internate la terapie intensivă se menține ridicat în țara noastră. Potrivit ministrului Sănătății, gradul de ocupare a paturilor de la ATI destinate pacienților COVID este sub 50%. Nelu Tătaru avertizează însă că oamenii trebuie să respecte regulile și să nu se bazeze pe cifre, pentru că boala este imprevizibilă și se poate agrava oricând.

În jur de 170 de pacienţi sunt cei care sunt intubaţi în acest moment. Ceilalţi sunt cu diverse forme de insuficienţă respiratorie sau cu decompensarea bolilor concomitente. Ţine foarte mult de noi, cei care participăm într-un efort comun la gestionarea acestei situaţii, iar când spun că participăm mă refer la sistemul medical românesc,  În acest moment avem 1.050 de paturi de Terapie Intensivă dedicate covid, complet echipate. Ocupate sunt 471, dar repet, nu trebuie să ne lăsăm în baza numărului de paturi. Cazurile pot decompensa  şi cele care în acest moment sunt cu o simptomatologie uşoară sau medie pot deveni, la un moment dat, cu o simptomatologie gravă. După cum cazurile care ies din Terapie Intensivă şi trec pe terapie intermediară, pot, la un moment dat recădea şi reveni pe Terapie Intensivă. Să dăm voie corpului medical să gestioneze cazurile internate”, a declarat ministrul Tătaru la Digi 24.

Ministrul a adăugat că la nivelul întregii țări vor fi disponibile 77 de paturi de terapie intensivă pentru copii, dar o parte dintre ele nu sunt încă pregătite.

”În  acest moment suntem în evaluarea celor 77 de paturi  de Terapie Intensivă existente la nivel naţional. Sunt 33 în Bucureşti, 17 sunt în pregătire, la nivel naţional, pe lângă cele 77”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes