În România, pandemia de COVID-19 a triplat numărul bolnavilor de cancer care-și pierd viața într-o zi

Statistici cutremurătoare în ceea ce privește efectele pandemiei asupra bolnavilor cronici din România. Cei mai afectați de lipsa accesului la servicii medicale din cauza bolii COVID-19 au fost, în ultimul an, pacienții oncologici. Cifrele arată că rata mortalității înregistrată în rândul acestei categorii de bolnavi s-a triplat în pandemie.

Cele mai recente date cu privire la numărul bolnavilor de cancer din România sunt din anul 2018, când la nivel național erau în bazele de date ale spitalelor peste 850.000 de persoane care sufereau de diverse forme de cancer. Tot în 2018, în România mureau în fiecare zi din cauza cancerului 142 de persoane. Odată cu pandemia, numărul deceselor zilnice s-a triplat.

Statistica europeană din 2018 arată că în România, înainte de pandemie, mureau aproximativ 142 de pacienți din patologia oncologică, în fiecare zi. Cu începutul pandemiei cifra cu siguranță noi credem că s-a triplat, dacă nu mai mult. Cu siguranță noi ne-am raportat la un studiu făcut în Anglia, pe perioada stării de urgență. În Anglia au constatat că au murit în plus, față de media lor zilnică, cam 18.000 de pacienți în 3 luni de zile, iar în România, raportat la aceeași perioadă de timp și raportat la populația noastră, 6000 de pacienți au decedat în plus, față de cei 142 de pacienți în fiecare zi, conform statisticii europene” a atras atenția Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, în direct la Medika TV.

Mai mult decât atât, reprezentanții asociațiilor care susțin cauza bolnavilor cronici explică faptul că autoritățile au făcut prea puține lucruri pentru a oferi acces acestei categorii de bolnavi la serviciile medicale. „Nimeni nu a vorbit despre aceste decese, toată lumea a vorbit despre COVID-19. În România nu am avut și nu am simțit decât un minister al COVID-ului, iar noi pacienții cronici am fost pur și simplu ignorați de autorități, iar toate strategiile s-au focusat doar pe pandemie. Noi nu spunem că nu au fost bune, dar au fost luate în detrimentul nostru, al celor mulți”, a mai explicat Cezar Irimia.

Ministerul Sănătății a decis să includă bolnavii oncologici în a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19, destinată românilor care-și desfășoară activitatea în domenii esențiale și pacienților cronici.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea