Încă un mit demontat! Nutriționistul Mihaela Bilic: “Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă!”

Apă plată sau cu bule? Este una dintre întrebările pe care și le pun mulți, iar în popor s-a încetățenit ideea că apa carbogazoasă nu ar fi atât de sănătoasă și că îngrașă.

Acest mit este demontat de nutriționistul Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook, în care vorbește despre faptul că e vital să bem apă, indiferent că e naturală plată sau carbogazificată.

Totuși, este bine să alegem ce apă bem în funcție de patologii. De pildă, nutriționistul spune că persoanele care au probleme renale sau tensiune ar trebui să opteze pentru apa plată. Alegerea fiecăruia trebuie să țină cont și de conținutul de minerale.

“Apa este vitală pentru organism, un element miraculos fără de care viața nu ar exista. Pe lângă faptul că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin în proporții variabile apă, e sănătos să o bem și ca atare, mai ales când afară este soare. Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule.

Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, responsabil de prezența bulelor: minim 2500 mg/litru în apa cu gaz. Apoi cantitatea de bicarbonat (HCO3) care variază de la 303mg/l în apa plată, la 1900mg/l în apa cu gaz. Carbonatul acid este un sistem tampon ce menține pH-ul în sânge și care influențează și pH-ul apei: 7,8 pentru apa plată și 5,6 pentru apa cu gaz. Atenție, nu trageți concluzii greșite: deși are un pH acid, apa carbogazoasă are efect de alcalinizare în organism.

Mineralele diferă și ele semnificativ între cele 2 variante de apă (plată vs carbogazoasă):

-calciu 57 vs 310 mg/l

-magneziu 32 vs 114 mg/l

-sodiu (sare) 2 vs 82 mg/l

Dacă măsurăm cantitatea totală de minerale din apă, vorbim despre reziduul uscat care este de 316 mg/l în apa plată, respectiv 1530 mg/l în apa cu bule.

Concluzia? Dacă aveți probleme renale/predispoziție la calculi, alegeți apa plată, cu reziduu uscat minim; dacă aveți tensiune crescută, tot apa plată este opțiunea (e săracă în sodiu). În lipsa oricărei patologii, alegeți apa care vă place…important e să beți apă!

P. S. Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă! Ba mai mult, are proprietăți antiacide, stimulează tranzitul intestinal și golirea gastrică, combate greața și indigestia, constipația și arsurile de stomac. Conținutul crescut de minerale o face ideală pentru consum în caz de transpirație excesivă/sport intens, îi dă un gust intens, iar prezența bulelor creează o efervescență plăcută la degustare. Doar băută în exces provoacă balonare”,  a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea