Încep protestele în Sănătate! Calendarul și revendicările sindicaliștilor

Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță declanșarea protestelor pentru apărarea drepturilor tuturor lucrătorilor din sănătate.

Biroul Executiv al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis inițierea procedurii privind declanșarea protestelor de amploare și a stabilit calendarul primelor acțiuni de protest.

În perioada 07-09 ianuarie toate sindicatele membre vor înmâna, în teritoriu, memoriile de susținere a revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” parlamentarilor. Urmează proteste de tipul mitingurilor și pichetărilor la nivel local, în fiecare județ, în fața prefecturilor, în data de 14 ianuarie, zi în care va avea loc și un protest în Piața Victoriei din Capitală.

Următorul pas va fi inițierea unei forme inovative de protest, despre care sindicaliștii nu menționează, deocamdată, nimic.

Sindicaliștii au o listă care cuprinde nu mai puțin de 9 revendicări:

1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Măsurile trebuie să includă: elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării, stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare, elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19, reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore, includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.

2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.

3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.

4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.

5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.

6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.

7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.

9. Posibilitatea lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază”.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea