INSTITUTUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A CONFIRMAT: tulpina britanică a SARS-CoV-2 este dominantă în România

Institutul Național de Sănătate Publică arată faptul că, până la data de 11 aprilie, pe teritoriul României au fost identificate 863 de cazuri de infecție cu cele 3 variante ale SARS-CoV-2, tulpina britanică fiind cea dominantă.

Astfel, potrivit comunicatului de presă remis publicității, cu varianta britanică (B.1.1.7) au fost înregistrate 857 de cazuri, cu varianta sud-africană (B.1.351) – patru, iar cu varianta braziliană (P.1) – două cazuri.

Conform INSP, unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K. Aceasta nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Potrivit INSP, până la data de 11 aprilie, în laboratoarele din România au fost efectuate 1373 de secvențieri. Testele au fost realizate la Institutul Cantacuzino, Institutul “Matei Balş”, MedLife, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie “Ştefan S. Nicolau” şi CRGM al SCJU Craiova.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea