Intervenție chirurgicală rară, realizată în premieră la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe

O intervenție extrem de rar făcută în lume a fost realizată în premieră la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe. Este vorba despre o procedură de revascularizare a membrelor inferioare, realizată printr-o metodă extrem de rar utilizată, care a presupus alimentarea membrelor inferioare ale unei femei de 53 de ani din judeţul Harghita cu sânge transferat din aorta ascendentă.

Antecedentele medicale pe care aceasta le avea nu au permis utilizarea metodei obişnuite în astfel de cazuri aşa încât echipa de chirurgi a fost nevoită să apeleze la o soluţie ‘nonconformistă’, respectiv montarea pe aorta ascendentă a unui vas de sânge artificial (proteză vasculară), comandat din Germania, şi menit să transporte sângele până la cele două membre”, arată un comunicat al Spitalului Județean Sfântu Gheorghe.

Potrivit documentului, echipa de medici a fost formată din specialiști ai Spitalului Județean Sfântu Gheorghe și Spitalului Județean Brașov, iar intervenția a durat două ore și jumătate. Operația a fost încheiată succes, se mai arată în comunicat.

Intervenţia presupune ca din aorta ascendentă – de la aproximativ 4 cm de la inimă – să fie montată o proteză specială, bifurcată, în formă de Y, care să transporte sângele în picioare. Am ales o variantă chirurgicală rară, de a porni de la aorta ascendentă, respectiv vasul principal care aduce sângele de la inimă către toate organele. Am realizat o sternotomie, aşa cum procedăm în cazul operaţiilor pe cord deschis, şi am condus proteza pe sub piele, circa 40 de centimetri, până la vasele importante din zona inghinală, acolo unde se găsesc ambele artere femurale care transportă sângele spre picioare“, a declarat dr. Gyorbiro Laszlo, medic specialist în chirurgie vasculară, citat în comunicatul de presă.

Acesta mai arată că în România s-au făcut două intervenții similare până acum, iar la nivel mondial s-au înregistrat circa 50 de astfel de cazuri.  

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea