Investiții importante în infrastructura de sănătate, după atacurile cibernetice. Ce a răspuns Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării

 

Mai multe spitale au fost afectate în cursul acestei săptămâni de un atac cibernetic asupra sistemului informatic pe care acestea îl utilizează. Într-o declarație publică, Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a explicat faptul că infrastructura de sănătate va beneficia de investiții importante pentru a spori securitatea informatică a spitalelor. 

„”Urmează investiţii extrem de importante în infrastructura de sănătate din România, 100 de milioane de euro. Statul român se pregăteşte foarte clar, actualizând legislaţia, aducând noi linii de finanţare pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura IT a statului român şi investind foarte clar, şi aici vorbesc atât de recomandările DNSC, cât şi despre un cadru unitar la nivel naţional în materie de recomandare din partea statului român pentru fiecare entitate a autorităţilor publice locale sau centrale, în care se creează un ghid extrem de simplu, în care toţi responsabilii pentru infrastructura IT trebuie să respecte nişte condiţii minime, de la schimbatul frecvent al parolelor până la modul în care se stochează anumite date, până la, poate, chiar un management al aplicaţiilor care pot să fie folosite pe dispozitivele de serviciu în sistemul informatic al autorităţilor publice din România”, precizat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la Palatul Victoria. 

Mai mult, acesta a explicat faptul că autoritățile române lucrează alături de Europea Cyber Security Competence Center pentru elaborarea unei „biblii” a securității cibernetice. 

„Am avut o discuţie cu ei în această săptămână. Împreună şi cu celelalte instituţii pregătim acest ghid care să fie, mult spus, dar care să fie ca şi “o biblie” a securităţii cibernetice, de bază pentru fiecare dintre administratorii sistemelor IT din spectrul public din România”, a mai spus Ivan.

Ministrul a precizat, referitor la atacul cibernetic produs asupra spitalelor, că “în momentul de faţă (…) 62 de spitale din România care folosesc sistemul Hipocrate ca şi precauţie au fost deconectate de la internet şi funcţionează în regim închis, încapsulat”.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea