La Iași: Afecțiunile creierului sunt tratate cu ușurință, fără bisturiu, cu ajutorul celei mai performante tehnologii

Medicii Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au inaugurat primul laborator de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Radiochirurgia Gamma Knife este o formă foarte precisă de radioterapie care concentrează fascicule intense de raze gamma cu o acuratețe maximă pentru a trata leziunile din creier. Este practic un bisturiul virtual care nu lasă rană externă. Gamma Knife furnizează o doză foarte precisă de radiații anumitor tumori și leziuni, protejând țesuturile normale ale creierului. Fasciculele de raze gamma foarte focalizate sunt ghidate cu precizie chirurgicală, fără bisturiu.

Gamma Knife are aproximativ dimensiunea unui scanner RMN sau CT. Este un tratament nedureros, care nu implică tăiere. Timpul de tartament poate dura între 30 și 90 de minute, în funcție de dimensiunea tumorii. Este cea mai sigură intervenție și cea mai eficientă îngrijire a pacienților cu afecțiuni ale creierului.

În România sunt aproximativ 7.600 de pacienţi care ar putea fi trataţi cu ajutorul acestei tehnologii. Până acum, anual erau trataţi 500 de pacienţi în Bucureşti. Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife a Spitalului de Neurochirurgie din Iași poate salva până la 1000 de pacienți anual.
Cu ajutorul “cuțitului” Gamma înseamnă că pacienții se vor întoarce acasă, alături de cei dragi imediat după intervenție, în acceași zi.

După ani grei de muncă am realizat cel mai ambițios proiect în domeniul neurochirurgiei. Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife Iași salvează acum zilnic vieți. Neurochirurgia este cea mai nobilă artă, iar viața fiecărui om este cel mai prețios dar. Succesul în medicină vine atunci când cu pasiune și ambiție reușești să scapi bolnavul de suferință, durere și frică. M-am angajat solemn să-mi consacru viața în slujba umanității, iar sănătatea pacienților este pentru mine obligație sacră și mențin prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic. Păstrez respectul deplin pentru viața umană. Am reușit să revoluțonăm sistemul medical ieșean în domeniul neurochirurgiei. Medicina viitorului este accesibilă acum în Iași” susține conf. Univ. Dr. Lucian EVA, Manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Inaugurarea laboratului s-a făcut în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. În cadrul conferinței de presă, acesta a vorbit despre importanța asigurării serviciilor medicale de calitate, orientate mai mult către pacient.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea