La Timișoara se construiește primul centru oncologic de terapie personalizată din estul UE. Va fi la fel de dotat ca spitalele din Austria și Turcia

Peste doi ani vom avea în România un centru oncologic de nivelul celor din Austria și Turcia. Primul centru oncologic de terapie personalizată din estul Uniunii Europene se va construi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.
„Vrem să realizăm un sistem de radio-chirurgie, cu acurateţe submilimetrică, dedicat în principal pacienţilor pulmonari, cât şi celor care au metastaze în creier sau în alte organe. Spun aceasta, pentru că în jur de 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la noi în stadiile inoperabile, foarte avansate, în care necesită doar terapie de paleaţie sau de calitatea vieţii. Vedem că frecvenţa acestei patologii este într-o explozie în ultimii ani şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara”, a declarat, pentru Agerpres, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, dr. Cristian Oancea.

Potrivit medicului pneumolog, în ţară mai sunt centre de radioterapie, dar ceea ce va fi la Timişoara va marca o premieră, pentru că o astfel de tehnologie se mai află în proximitate doar la Viena şi la Istanbul.

În viitorul centru oncologic de terapie personalizată va fi ţintit cancerul pulmonar, în fază incipientă, dar se va extinde activitatea şi extra-pulmonar. Astfel, dacă este un pacient cu neoplasm pulmonar are şi metastaze în creier, de exemplu, se va merge şi pe acea zonă.

„Ne mulăm după nevoile patologiei, să o contracarăm”, promite dr. Cristian Oancea.

Studiul de fezabilitate pentru proiectarea noului centru oncologic de terapie personalizată a fost deja câştigat de o companie din ţară, în maximum şase săptămâni va fi finalizat, după care spitalul va urmări o colaborare între administraţia locală şi Ministerul Sănătăţii, astfel încât din anul 2020 să pornească execuţia, iar în doi ani să fie gata.

Specialiştii care vor lucra în acest centru vor fi pregătiţi în ţară şi în străinătate

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea