LEGĂTURA NEȘTIUTĂ DINTRE VĂZ ȘI AUZ. Cum afectează pierderea vederii percepția auditivă

Persoanele cu pierderi severe de vedere pot judeca mai puțin exact distanța sunetelor din apropiere, putându-le pune mai mult în pericol să se rănească,  potrivit unei noi cercetări publicate în revista Scientific Reports.

Cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin (VERI) au testat participanții cu diferite niveluri de pierdere a vederii, prezentându-le stimuli de vorbire, muzică și zgomot și diferite niveluri de reverberație (ecouri). Participanții au fost rugați să judece distanța diferitelor sunete, precum și dimensiunea camerei.

Persoanele cu pierderi vizuale severe au apreciat sunete mai apropiate mai inexact în comparație cu cele cu pierderi de vedere mai puțin severe, care, la rândul lor, au fost mai puțin exacte în comparație cu persoanele cu vedere normală.

Pentru sunete mai îndepărtate, persoanele cu pierderi vizuale severe au considerat că acestea sunt de două ori mai îndepărtate în comparație cu persoanele cu vedere normală. Participanții cu pierderi severe de vedere, de asemenea, au apreciat că încăperile sunt de trei ori mai mari decât au făcut-o cei din grupul de control al persoanelor cu vedere normală.

Profesorul Shahina Pardhan, directorul VERI, a spus: „Pierderea vederii înseamnă că oamenii se bazează mai mult pe auzul lor pentru conștientizare și siguranță, comunicare și interacțiune, dar nu se știa cum auzul este afectat de gravitatea pierderii parțiale a vederii. Rezultatele demonstrează că orbirea completă nu este necesară pentru ca distanța auditivă judecată și dimensiunea camerei să fie afectate de pierderea vizuală și că schimbările percepției auditive sunt sistematice și legate de severitatea pierderii vizuale. Cercetările noastre au descoperit că persoanele cu deficiențe de vedere mai grave erau mai puțin exacte în aprecierea distanței sunetelor mai apropiate, ceea ce le poate îngreuna în situațiile din viața reală, de exemplu, cum ar fi traversarea străzilor ocupate.”

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea