Maraton Medika TV: Cum tratăm corect obezitatea? Consecințele asupra organismului ale excesului de kilograme

Creșterea în greutate are un impact semnificativ asupra stării de sănătate. Organismul resimte din plin surplusul de kilograme, iar multe dintre modificările care apar sunt ireversibile. Medicii recomandă modificarea stilului de viață pentru a evita aceste consecințe.

Inima și celelalte organe interne vor fi la rândul lor afectate din cauza creșterii în greutate.

„Excesul de kilograme, în primul rând, este greu. Inima va face un efort mai mare ca să ducă un organism mai greu decât pe unul mai ușor. De asemenea, obezitatea abdominală, este cea cu riscurile cele mai mari, pentru că în abdomen sunt organe interne pe care se depune grăsimea. Ficatul va suferi din cauza aceasta și își va îndeplini funcțiile mai greu. De asemenea, apare riscul de diabet zaharat. Sunt afecțiuni cronice care nu mai pot fi vindecate” a explicat la Maratonul Medika TV, dr. Evelyn Cristescu, medic de familie.

Totodată, obezitatea are un impact negativ și asupra mobilității. Articulațiile devin dureroase, iar capacitatea de mișcare se diminuează treptat.

„Trebuie să ne gândim că organismul nostru este purtat prin viață de picioare. Articulațiile acestea, sub o greutate excesivă, suferă de toate, începând de la articulațiile șoldului până la cele ale genunchiului. Asta înseamnă că o persoană obeză va avea suferințe articulare mai devreme sau mai târziu. Riscul de imobilizare va fi ridicat, iar astfel șansele de a scădea în greutate se diminuează” a mai spus dr. Evelyn Cristescu.

Medicii consideră că, individual, persoanele care suferă de obezitate ar trebui să facă eforturi comune cu specialiștii pentru a putea ține sub control această problemă medicală.

„Stă categoric și în puterea noastră, de îndată ce observăm că ceva nu e bine, sigur ne putem adresa medicului de familie. Să nu ne facem iluzii stresul face parte din viața noastră de zi cu zi. Sigur că medicilor le e simplu să spună pacienților să evite stresul. Dar cum să facă pacientul respectiv să evite stresul? Că o rețetă în sensul acesta nu există. Sunt multe probleme pe care oamenii le au și care duc la un stres cotidian” a mai spus dr. Evelyn Cristescu.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea