Maraton Medika TV: Cum tratăm corect obezitatea? Beneficiile chirurgiei bariatrice pentru organism

Reducerea excesului ponderal cu ajutorul chirurgiei bariatrice reprezintă o metodă eficientă de a trata obezitatea. Iar beneficiile intervenției chirurgicale sunt multiple.

Marea provocare a tratamentelor conservatoare prescrise pentru controlul greutății o reprezintă menținerea kilogramelor într-o valoare cât mai aproape de normal. Studiile au arătat că, foarte puțini pacienți reușesc să nu mai acumuleze kilograme în urma acestor terapii. Principalul beneficiu al chirurgiei bariatrice este faptul că ajută la menținerea statusului ponderal.

„ În urma unui tratament conservator menținerea este o problemă. Statistic apreciem că undeva între 5-10% din pacienții care folosesc acest tip de tratament reușesc să se mențină pe parcursul a 3 ani. Majoritatea recâștigă ponderal. După chirurgia bariatrică discutăm de o perfromanță de 10% recâștig ponderal după 10 ani. Înseamnă că 90% dintre pacienți reușesc să-și mențină statusul ponderal și, implicit, să aibă un control foarte bun asupra problemelor medicale pe care obezitatea le-a generat” a explicat prof. dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Obezității, în cadrul Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria.

Totodată, un alt beneficiu al acestui tip de intervenție îl reprezintă faptul că bolile asociate obezității pot fi ținute mult mai ușor sub control.

„Un alt obiectiv al chirurgiei bariatrice și metabolice este ca în primul an să putem consemna că toate consecințele excesului ponderal pot fi controlate. Pentru că într-un program de control al unei astfel de boli nu vrem doar să demonstrăm că am scăpat de kilogramele în plus ci și de problemele asociate lor” a mai spus prof. dr. Cătălin Copăescu.

Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, a înființat un Centru de Excelență pentru Chirurgia Bariatrică acreditat la nivel internațional. Iar rezultatele echipei medicale care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului au îmbunătățit vizibil calitatea vieții pacienților.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea