Maraton Medika TV: Cum tratăm corect obezitatea? Profesioniștii din domeniul medical luptă împreună împotriva obezității

Lumea medicală din România face eforturi pentru a ține sub control obezitatea, o afecțiune care îmbolnăvește anual sute de oameni. Forumul Român de Obezitate este o asociație din care fac parte societăți medicale, asociații medicale profesionale și asociații de pacienți care încearcă să identifice metode de management al persoanelor cu obezitate.

Principalii fondatori ai Forumului Român de Obezitate sunt prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie și prof. univ. dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet.

La Maratonul Medika TV dedicat tratării obezității, au vorbit despre misiunea Forumului Român de Obezitate prof. univ. dr. Nicoale Hâncu și prof. univ. dr. Cornelia Bala.

„Având în vedere epidemia de obezitate care se accentuează de la an la an, noi ne-am organizat, Federația Română de Diabet și Societatea Română de Endocrinologie și am elaborat niște Ghiduri care vizează îngrijirea persoanelor cu obezitate din țara noastră. Primele două au fost pentru medici și avem aici și un ghid de stil de viață pentru persoanele cu obezitate. Suntem în acum în faza în care pregătim actualizarea acestor ghiduri„ a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

Ceea ce urmăresc reprezentanții Forumului Român de Obezitate este conștientizarea cu privire la riscurile pe care obezitatea le are asupra organismului și înțelegerea faptului că această problemă medicală este, în realitate, o boală.

„Ceea ce ne dorim în principal este să prezentăm obezitatea ca pe o boală cronică, să obținem recunoașterea ei ca boală cronică, atât în lumea medicală, în rândul colegilor noștri, și evident mesajele noastre să ajungă și la persoanele cu obezitate sau la cele cu risc de dezvoltare a obezității. Una dintre direcțiile de acțiune este promovarea a unui limbaj adecvat atunci când vorbim despre persoanelor cu obezitate. Recomandarea experților internaționali este să evităm anumite expresii care ar putea să aducă un nivel de stigmă asupra obezității ca boală și cu atât mai mult asupra persoanelor direct afectate de această problemă medicală” a declarat prof. univ. dr. Cornelia Bala.

În acest sens, în 2022, Forumul Român de Obezitate a lansat Coaliția Națională de Sănătate cu scopul de a atrage atenția cu privire la faptul că politicile de sănătate publică trebuie îndreptate cu celeritate asupra obezității.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea