Medic despre posibilul blocaj al Programului național de fertilizare in vitro: Avem mare nevoie de acest program pentru că natalitatea a scăzut 

Lipsa fondurilor ar putea duce la eliminarea Programului național de fertilizare in vitro, inițiat de Ministerul Familiei. Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie, susține faptul că decontarea de către stat a procedurilor FIV este necesară, având în vedere faptul că vine în sprijinul cuplurilor infertile, precizând totodată că natalitatea din România este în scădere. 

„Programul naţional de fertilizare in vitro, care a funcţionat în ultimul an, şi modul în care a funcţionat, cu sprijinul Ministerului Familiei, a fost o mană cerească pentru pacienţii care, unii dintre ei, au aşteptat câţiva ani de zile până când au avut această decontare de 15.000 de lei, în două vouchere, unul în valoare de 10.000 şi unul în valoare de 5.000 de lei, o decontare substanţială care a permis unor cupluri care nu au avut acces, până în momentul de faţă, la procedura de fertilizare in vitro, să efectueze această procedură şi să meargă mai departe ţinând cont de faptul că ştim cu toţii faptul că România este o ţară cu natalitate mică, cu o scădere a populaţiei în ultimii ani. Eram 20 şi ceva de milioane în 1989 şi acum suntem undeva la 18 milioane şi un pic”, a declarat dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie, luni seară, la Medika TV.

Necesitatea continuării acestui program este imensă, având în vedere că anul trecut au fost finanțate 10,000 de proceduri. „Avem nevoie mare de acest program, în condiţiile în care natalitatea a scăzut şi în condiţiile în care această problemă a infertilităţii s-a accentuat, a crescut la nivel mondial. E o foarte mare problemă, mai ales în mediile urbane, în oraşele mari. A fost un program generos, au fost bugetate 10.000 de proceduri. Anumite cupluri care nu au reuşit din prima aveau dreptul să mai depună dosarul de două ori şi a fost şi o promisiune de 20.000 de cazuri pentru 2024”, a mai spus dr. Chadi Muheidli.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea