MEDICAMENT PENTRU INDIGESTIE, BUN ȘI PENTRU COVID-19! În ce cazuri dă rezultate

Un medicament ieftin, care este disponibil pe scară largă, utilizat pentru a ușura simptomele indigestiei, se poate dovedi un pretendent demn pentru tratarea infecției cu noul coronavirus în cazul pacienților care nu au nevoie de internare, având forme ușoare de COVID-19, sugerează concluziile unui studiu făcut public de British Medical Journal.

Efectele au fost resimțite în 24 până la 48 de ore de la administrarea famotidinei, iar un studiu clinic riguros este acum necesar  pentru a vedea dacă medicamentul ar putea fi un tratament eficient pentru COVID-19, spun cercetătorii.

Famotidina (Pepcid AC) aparține unei clase de medicamente care reduc cantitatea de acid a stomacului. Famotidina poate fi luată în doze de 20-160 mg, de până la patru ori pe zi, pentru tratamentul refluxului acid și a arsurilor la stomac.

Cercetătorii raportează cazul a 10 persoane (6 bărbați și 4 femei) care au făcut COVID-19 și au luat famotidină în timp ce erau bolnavi.

Severitatea a cinci simptome COVID – tuse, respirație dificilă, oboseală,  durere de cap și pierderea gustului / mirosului, precum și starea de rău generală – au fost măsurate folosind o versiune a unei scări în 4 puncte aplicată în mod normal pentru a evalua severitatea simptomelor de cancer (ECOG PS).

Vârstele lor au fost cuprinse între 23 și 71 de ani, iar pacienții au avut o gamă variată de factori de risc cunoscuți pentru gravitatea COVID-19, inclusiv hipertensiune arterială și obezitate.

Toți au început să ia famotidină atunci când simptomele de COVID-19 erau foarte slabe. Cea mai frecventă doză a fost de 80 mg, luată de trei ori pe zi, perioada medie de tratament durând 11 zile, dar variind între 5 și 21 de zile.

Toți cei 10 pacienți au spus că simptomele s-au îmbunătățit rapid în 24-48 de ore de la începerea administrării de famotidină și au fost limitate mai ales după 14 zile.

Ameliorarea a fost evidentă pentru toate categoriile de simptome evaluate, dar simptomele respiratorii, cum ar fi tuse și lipsa respirației, s-au îmbunătățit mai rapid decât simptomele sistemice, cum ar fi oboseala.

Șapte dintre pacienți nu au prezentat reacții adverse în timp ce au fost pe famotidină, iar în cazul celor trei care au avut, acestea au fost ușoare.

Deși promițătoare,  cercetătorii au subliniat că rezultatele ar fi putut fi afectate de „efectul placebo” și / sau de numărul mic de participanți la studiul de caz.

“Seria noastră de cazuri sugerează, dar nu stabilește un beneficiu de la tratamentul cu famotidină la pacienții cu forme ușoare de COVID-19”, avertizează cercetătorii. Și nu este clar cum ar putea funcționa famotidina: dacă ar putea incapacita virusul într-un fel sau ar modifica răspunsul imun al unei persoane la acesta.

„Clinic, împărtășim fără rezerve opinia că sunt necesare studii bine concepute pentru a evalua medicamentele candidate ca tratament pentru COVID-19”, subliniază ei.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea