Medicii britanici în alertă! Copii afectați de un șoc toxic. Poate fi o legătură cu SARS-CoV-2

Mai multe cazuri ale unor copii care au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor din Marea Britanie cu simptome neobișnuite, potențial fatale, îi îngrijorează pe medicii din această țară. Printre aceste simptome se află durerile de stomac și probleme cardiace, iar reprezentanții sistemului de sănătate britanic iau în calcul o legătură a acestei simptomatologii cu infecția cu SARS-CoV-2. Aparent, în cazul acestor pacienți se manifestă un sindrom al șocului toxic. Unii copii au fost într-o stare atât de gravă încât au avut nevoie să fie tratați la ATI. Cel puțin unui pacient i s-a aplicat terapia ECMO care se utilizează atunci când viața cuiva este în pericol pentru că nu mai poate respira singur. Nu se știe câte astfel de cazuri au existat, dar ele provin atât din Londra, cât și din alte regiuni.

Potrivit The Guardian, oficialii NHS sunt extrem de îngrijorați și le-au transmis medicilor să trimită urgent la spital  copiii cu acest aparent sindrom al șocului toxic. Într-o scrisoare către medici, se arată că ”s-a constatat o creștere aparentă a acestor cazuri, în ultimele trei săptămâni, la copii de toate vârstele, având o afecțiune inflamatorie multisistemică.” Ceea ce este comun în toate cazurile este un fel de suprapunere a sindromului de șoc toxic peste boala Kawasaki, o vasculită sistemică acută care apare în special la copii. Temerea medicilor este că aceste cazuri pot avea legătură cu un agent patogen neidentificat care ar putea fi SARS-CoV-2.  În urma testelor efectuate la pacienții de până acum, s-a constatat că unii erau infectați cu noul coronavirus, alții nu.

Societatea de Terapie Intensivă Pediatrică a trimis avertismentul către toți medicii din unitățile de terapie intensivă pediatrică ale spitalelor din Marea Britanie.

Prof. Russell Viner, președintele Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului a căutat să-i liniștească pe părinți spunând că este puțin probabil ca o infecție COVID-19 să- i aducă pe cei mici într-o stare atât de gravă. ”Dovezi din întreaga lume ne arată că copiii par a fi partea populației cel mai puțin afectată de această infecție.” a spus prof. Viner, citat de The Guardian. În orice caz, orice simptom îngrijorător trebuie semnalat medicilor, a mai spus pediatrul.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea