Mesaj pentru cei cu afecțiuni cronice. Ghidul după care se pot proteja de SARS-CoV-2

Pacienții cu afecțiuni cronice sunt o categorie vulnerabilă în fața infecției cu noul coronavirus, în special din cauza formelor severe de boală pe care le pot dezvolta. Este deja cunoscut că unele comorbidități precum obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, duc la o rată mai mare de deces. Din acest motiv, grija și autoprotecția trebuie să fie crescute în cazul pacienților cu boli cornice. Pentru a le veni în ajutor, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Societatea Română de Epidemiologie lansează ghidul ”Recomandări de protecție pentru pacienții cronici în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV 2”. Ghidul a fost realizat de președintele Societății Române de Epidemiologie,  prof. dr. Doina Azoicăi: ”Pacienții cronici au nevoie de cea mai mare protecție în această perioadă și de informații din surse avizate si sigure pentru a ști exact ce pot face și ce nu. Specialiștii și asociațiile de pacienți trebuie să conlucreze pentru a oferi cele mai bune informații și suport pentru pacienți.”

Ghidul conține sfaturi utile de la modul în care ne spălăm corect pe mâini sau folosim corect masca de protecție, până la cum trebuie îngrijiți vârstnicii și persoanele cu dizabilități sau ce medicamente trebuie să avem în casă dacă există un pacient cu o boală cronică.

În privința medicamentelor, Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, a anunțat că ”toți cei care au nevoie de ajutor în privința tratamentului în această perioadă ne pot scrie și vom căuta soluții pentru ei”.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea