Mierea de albine, cel mai bun remediu în răceală! E DOVEDIT ȘTIINȚIFIC!

Un grup de cercetători de la Universitatea Oxford a descoperit că mierea de albine este un tratament mai bun pentru infecțiile tractului respirator superior decât remediile tradiționale. În lucrarea lor, cei trei cercetători descriu studiul asupra rezultatelor studiilor clinice multiple care au implicat testarea tratamentelor pentru infecții ale tractului respirator superior și a ceea ce au învățat din datele analizate.

În ultimii câțiva ani, comunitatea medicală s-a alarmat pe măsură ce bacteriile au dezvoltat rezistență la agenții antibacterieni. Unele studii au descoperit că prescrierea excesivă de antibiotice a făcut mai mult rău. De multe ori, pacienții primeau antibiotice pentru că așa solicitau de la medici, iar asta nu a ajutat cu nimic în cazul afecțiunilor tractului respiratoriu, care în majoritatea cazurilor sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii. Din cauza acestor cazuri, oamenii de știință au căutat alte remedii pentru acest tip de infecții, iar o terapie a început să iasă în evidență: mierea.

Dovezile au sugerat că mierea poate fi folosită pentru a trata răcelile în general și tusea în special – o terapie folosită, de altfel, de oamenii, de mii de ani.

Cercetătorii au analizat rezultatele mai multor studii clinice care testează eficacitatea terapiilor împotriva infecțiilor tractului respirator superior. În total, echipa a analizat datele din 14 studii clinice care au implicat 1.761 de pacienți.

Din  analiza datelor din toate studiile combinate, cercetătorii au descoperit că au fost studiate aproape toate remediile tradiționale, cum ar fi medicamentele contra răcelii, antibioticele, dar și mierea. Ei au descoperit că mierea s-a dovedit a fi cea mai bună terapie dintre toate cele testate. Pe lângă faptul că s-a dovedit mai eficientă în tratarea tusei (cu 36% mai folositoare la reducerea tusei și cu 44% mai bună la reducerea severității acesteia), a dus și la reducerea duratei medii a infecției cu două zile.

Cercetătorii remarcă faptul că motivul pentru care mierea funcționează ca tratament pentru infecțiile tractului respirator superior este datorită conținutului de peroxid de hidrogen – un ucigaș de bacterii cunoscut – ceea ce îl face util ca tratament inclusiv pentru tăieturi și julituri.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea