Ministru nou la Sănătate! Ce ordin a semnat Nelu Tătaru pe ultima sută de metri

Guvernul Cîțu a fost învestit prin votul Parlamentului, după o zi întreagă de audieri în comisii și dezbateri în plen. La capătul unei zile extrem de lungi, noii miniștri au depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Noul ministru al Sănătății este Vlad Voiculescu. Acesta a mai fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș.

Înainte de a părăsi funcția, Nelu Tătaru a semnat un ultim ordin de ministru, alături de ministrul Muncii și Protecției Sociale, pentru aprobarea metodologiei și condițiilor de acordare a indemnizației de hrană pe care o primesc în fiecare lună pacienții cu TBC care sunt tratați în ambulatorii.

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza inițială/intensivă a regimului terapeutic, cât și în faza de continuare a acestuia.

Se consideră că un pacient diagnosticat cu TB a urmat tratamentul fără întrerupere dacă administrarea medicamentelor ce i-au fost prescrise în cadrul regimului terapeutic pe perioada unei luni de zile s-a realizat fără mai mult de 7 omisiuni de administrare a dozelor din schema de tratament pentru faza inițială/intensivă, respectiv 3 omisiuni în faza de continuare”,  se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Indemnizația lunară de hrană se acordă pentru asigurarea aderenței la tratament a pacienților și va fi plătită de agențiile pentru plăți și inspecție socială. Plata se va face în baza unei cereri a persoanei diagnosticate cu TBC, care se înregistrează la dispensarul de pneumoftiziologie în teritoriul căruia pacientul are domiciliul.

“Indemnizația de hrană se va calcula de către agențiile teritoriale pe baza nivelului alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective, conform HG 884/2020.

Medicul curant al pacientului va asigura informarea lunară a direcției de sănătate publică cu privire la situația administrării tratamentului de către pacient, potrivit regimului terapeutic, dacă există omisiuni de administrare, de abandon, deces, sau finalizarea tratamentului, după caz.

În 30 de zile după publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, agențiile teritoriale încheie cu direcțiile de sănătate publică protocoale de colaborare pentru organizarea unui cadru operațional în vederea asigurării plății indemnizației lunare de hrană cuvenite pacienților cu TB tratați în ambulatoriu”,  se mai arată în comunicat.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea