MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, NELU TĂTARU: ”DUPĂ 15 IUNIE, AM PUTEA AVEA A TREIA ETAPĂ DE RELAXARE”. Când scăpăm de măști

De la 15 iunie ar putea fi luate noi măsuri de relaxare. Astfel, dacă la nivel național situația din punct de vedere epidemiologic se îmbunătățește, există șansa să renunțăm la măștile de protecție și termoscanare, atunci când intrăm în spații publice.

Autoritățile sanitare din România consideră că la momentul de față pandemia de COVID-19 poate fi controlată, dar doar cu sprijinul populației. Estimările experților din cadrul Ministerului Sănătății și din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică arată că, din punct de vedere epidemiologic, pandemia s-ar putea încheia în țara noastră cu 20.000 de cazuri.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a precizat faptul că, dacă situația epidemiologică rămâne controlabilă iar cazurile de îmbolnăvire vor scădea, există șansa ca de la 15 iunie să fie aprobate noi măsuri de relaxare.

Este posibil ca după această dată termoscanarea sau purtarea măștilor să nu mai fie obligatorii. Cert este că, din 15 iunie, în România va exista o a treia etapă de relaxare.

Rămâne ca împreună cu INSP, cu Centrul Naţional de Control și Supraveghere a Bolilor Transmisibile să evaluăm fiecare zi a acestor relaxări având şi norme de aplicare, dar şi unele restricţii pe care le putem reimpune, în măsura în care vom vedea că măsura este nefavorabilă. Până acum nu avem un motiv real să ne gândim la aceste restricţii. În măsura în care vom respecta precauțiile și regulile de igienă, de distanţare socială în locurile publice, unde avem adunări populaționale, putem spune că vom merge și cu a treia etapă de relaxare după 15 iunie”, a declarat Nelu Tătaru, într-un interviu acordat Digi24.

Un nou val de îmbolnăviri, marea provocare

Ministrul Sănătății a vorbit și despre posibilitatea ca România să înregistreze un al doilea val de îmbolnăviri de COVID-19. Deocamdată se așteaptă rezultatele unui studiu de seroprevalență care va debuta în iunie și care va oferi informații concrete despre modul în care populația României a trecut prin boală. Rezultatele acestui studiu urmează să fie publicate la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. În funcție de aceste date, autoritățile din țara noastră vor ști cu exactitate dacă ne vom confrunta sau nu cu un al doilea val de îmbolnăviri.

Nelu Tătaru a atras însă atenția că există posibilitatea ca restricțiile să revină, dacă numărul îmbolnăvirilor va crește semnificativ.

O creștere bruscă a numărului de cazuri noi, o creștere a adresabilității unităților de primiri urgențe cu simptomatologie respiratorie, o creștere a numărului de cazuri în terapie intensivă, care să sufoce sistemul medical și secțiile de ATI, acela ar fi un moment în care ar trebui să luăm alte decizii”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea