Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: “Putem să ne aşteptăm la un al doilea val foarte puternic dacă…”

Dacă avem o  populație foarte puțin imunizată, putem să ne așteptăm la un al doilea val foarte puternic  de cazuri de COVID-19. O spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care vorbesște despre două scenarii în privința evoluției cazurilor de coronavirus: ”Vom vedea dacă am avut o mare masă a populaţiei României imunizată, atunci vom putea spera că următorul val va fi unul de mică amploare şi atunci se va continua ca într-o gripă sezonieră. Dacă avem o populaţie foarte puţin imunizată, putem să ne aşteptăm la un al doilea val foarte puternic”.

Studiul naţional care va demara din 1 iunie este cel care poate releva starea de imunizare a populaţiei.

”La sfârşitul pandemiei, adică atunci când vom avea o pantă descendentă, ajunsă aproape la nivel minim şi asta se face cam la trei luni de pandemie, se  poate face un studiu care în acest context ne poate releva starea de imunizare a populaţiei. Se va face prin regiuni, cele opt regiuni de dezvoltare şi la nivel judeţean, în funcţie de numărul de populaţie, în funcţie de numărul de infectări, în funcţie de numărul de decese, de cazuri care au fost în terapie intensivă, ca şi gravitate, se face un eşantion. Rezultatul care este predictiv, o dată ne arată cât suntem de imunizaţi, pe grupe de vârstă, şi prognozează sau previzionează o evoluţie ulterioară a unui al doilea val sau a unei evoluţii mai estompate în sezonul care va urma”, a declarat Nelu Tătaru, luni seară la Digi24.

Studiul va fi făcut pe toate categoriile de oameni, indiferent dacă le-a fost depistată boala sau nu.

”Sunt folosite nişte teste serologice, care dau o precizie acestui studiu. Verificăm care au fost bolnavi, prin prezenţa anticorpilor şi atunci vom şti care sunt cei care s-au imunizat. Vor fi şi imunizaţi şi neimunizaţi şi cei care au făcut boala. Ne interesează cât din populaţia României a făcut boala pentru a previziona cum va arăta cel de-al doilea val”, a mai declarat Tătaru.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes